Petković: Tivat ima mnogo toga da predstavi u Novom Sadu

18/10/2023

Izvor : Radio Tivat

Inicijativu za ponovno obilježavanje „Dana Tivta“ u Novom Sadu, što kako ističe, osjeća kao moralnu obavezu, pokrenuo je potpredsjednik Opštine, Andrija Petković navodeći da će programi u Novom Sadu i Tivtu omogućiti dijalog, prije svega na planu kulture, ali i privrede i ekonomije.

„Prije svega želim da kažem da ta saradnja jeste počela sa Turističkom organizacijom Tivta, ali inicijalna kapisla za organizaciju Dana Tivta u Novom Sadu su naše Žanjice, gdje smo se družili sa dvije predivne dame, Minjom Sovilj i Svetlanom Primorac, i njihovog prijateljstva sa mojim ocem, Zlatkom. I negdje sam imao moralnu obavezu da se sve to nastavi. Nažalost, ove dvije dame više nisu među nama, rekao je potpredsjednik Opštine, Andrija Petković u programu Radio Tivta govoreći o nastavku manifestacije.

On je mišljenja da je manifestacija počela 1995, a možda i godinu ranije. 1994. godine. Sjeća se, kaže, velikih balova i masovnih maskenbala u hotelu Park.

„Posebno sam zaljubljen u Novi Sad i puno vremena sam provodio gore kao student, radujući se tim manifestacijama“.

U avgustu ovo godine, potpisan je sporazum o bratimljenju između Tivta i Novog Sada, pa je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, boravio u Tivtu kada je rukovodstvo opštine razgovaralo o budućoj saradnji.

„Planiramo predstaviti Tivat na najbolji mogući način u Novom Sadu. Tivat ima mnogo toga za ponuditi u kulturi, turizmu i privredi“.

Aktivnosti na organizaciji manifestacije su počeli, a održaće se od 21. do 24. marta naredne godine. Razgovara se poslenicima kulture i privrednicima kako bi osmislili najbolji način predstavljanja Tivta. Grad Novi Sad će pokriti sve troškove za tivatske umjetnike koji budu boravili tamo, dok će drugi troškovi biti pokriveni od strane privrednika i funkcionera, naveo je Petković.

Planirano je da se krajem septembra ili početkom oktobra iduće godine održe Dani Novog Sada u Tivtu, gdje će biti predstavljeni različiti kulturni aspekti grada.

„Naš cilj je da ova saradnja ne ostane samo slovo na papiru, već i da gradovi u regiji razmijene iskustva i uspostave trajnu saradnju. Osim toga, planiramo razmjenu između radijskih i televizijskih stanica, te zajedničke kulturne i sportske događaje. Želimo ojačati i širenje ovog partnerstva s drugim gradovima koji su već potpisali sporazume o bratimljenju kako bismo uključili i njihove manifestacije u budućim dešavanjima.

Što se tiče samih događanja i saradnje, važno je napomenuti da su svi segmenti društva uključeni. Turistička organizacija, privrednici, kulturni radnici, svi rade zajedno na ovom projektu. Sekretar za privredu,Vedran Božinović i sekretarka za društvene djelatnosti, Olivera Mišković aktivno su uključni u te aktivnosti. Uspostaviće se saradnja sa Centrom za kulturu Tivat kako bi utvrdili kulturne aspekte saradnje.

„Tivat ima mnogo toga za ponuditi u turizmu, a naš cilj je privući goste iz regije, uključujući goste iz Srbije, Bosne i Hercegovine, S. Makedonije. Da bismo ostvarili uspješnu turističku sezonu, moramo se okrenuti prema tim tržištima. Grad Novi Sad je već pokazao interes za saradnju, a mi želimo prezentovati našu turističku ponudu na najbolji mogući način. Ovo je početak nove ere saradnje između Tivta i Novog Sada i uvjereni smo da će ova inicijativa donijeti koristi za oba grada.

Planirana je kulturna razmjena, kao što je izvođenje pozorišnih pedstava i koncerata.

„Želja mi je da se pozorišn predstava “Ćelava pjevačica” izvede u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Nadalje, plan je da u programu učestvuju tivatske mažoretkinje, maškare i klapa Jadran. Planiramo i organizaciju poetske večeri s pjesnicima i saradnja s književnim klubom u Novom Sadu. Namjera je promocija i razmjena znanja i iskustvau u svijetu sporta“.

Petković je kazao da je razgovarao sa svjetski poznatim violinistom Stefanom Milenkovićem i najavio njegov dolazak u Tivat, kao i sa direktorom Kulturnog centra Novog Sada Bojanom Panaotovićem.

Sve aktivnosti su usmjerene na ostvarivanje dublje saradnje između Tivta i Novog Sada te na razmjenu iskustava i resursa. Cilj je da inicijativa bude obostrano korisna i da se temelji na dugoročnoj saradnji. Smatraju, naglašava Petković, da imaju mnogo toga za ponuditi jedni drugima i da ova saradnja može donijeti koristi za oba grada.

„Osim kulturnih i sportskih razmjena, želimo uspostaviti saradnju u području medija. Planiramo zajedničke sastanke između zaposlenih u Radio Tivtu i Radiju Novi Sad. Razmjena iskustava u novinarstvu i medijskoj produkciji može pridonijeti kvalitetu u obje medijske kuće“.

Osim navedenih segmenata saradnje, potpredsjednik opštine ističe da planiraju proširiti ovo partnerstvo na druge gradove koji već imaju sporazume o bratimljenju s Tivtom.

„Želimo da ova inicijativa postane model saradnje koji će obuhvatiti više gradova i omogućiti razmjenu iskustava i resursa na širokoj osnovi“.

Sve ove aktivnosti temelje se na otvorenosti i saradnji gradova. Tivat je oduvijek bio poznat po svojoj gostoljubivosti i otvorenosti prema drugim kulturama i tradicijama, pa partnerstvo s Novim Sadom odražava tu otvorenost.

„Smatramo da će ova saradnja donijeti koristi ne samo Tivtu i Novom Sadu, već i širem regionu, stvarajući mostove i prilike za razmjenu iskustava i resursa između gradova“, zaključio je Petković.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања