Отворена четири нова поглавља у преговорима Србије и ЕУ

14/12/2021

Извор: Блиц

 

Србија је на Међувладиној конфренцији у Бриселу отворила кластер 4 у преговорима о чланству у ЕУ.

Отворена су четири нова поглавља: поглавље 14 (транспортна политика), поглавље 15 (енергетика), поглавље 21 (трансевропске мреже) и поглавље 27 (животна средина) чиме је број до сада отворених поглавља дошао до 22.

Међувладина конфренција ЕУ Србија почела је нешто после 8.00 часова у згради Савета ЕУ у Бриселу.

Делегацију Србије предводи премијерка Ана Брнабић и министар европских интеграција, Јадранка Јоксимовић.

Брнабић је јуче рекла да отварање Кластера 4 представља и велико признање ЕУ свему што је Србија урадила до сада када је реч о заштити животне средине.
Испред Савета ЕУ, конфренцијом председава словеначки државани секретар, Гашпер Довжан, а Европску комисију представља комесар за проширење, Оливер Вархеји.

Након Међувладине конфренције ЕУ Србија и отварања калстера у Бриселу ће се одржати и конфренција за медије делегација Србије и ЕУ.

Србија је до сада, по старој методологији преговора о приступању, отворила 18 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Након данашње Међувалдине конфренције, Србија ће имати отворена 22 поглавља од укупно 33, подељиних у шест кластера.

На претходној Међувладиној конференцији, одржаној крајем јуна у Луксембургу констатовано је да Србија формално, по новој методологији, већ има отворен први тзв фундаментални кластер који се тиче владавине права, функционисања демократских институција и економских критеријума.

Фото: OLIVIER HOSLET / EPA;

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања