Новосађанка Лана Зорјан најбоља млада уметница на свету

28/01/2024

Извор: РТВ

НОВИ САД –  Шеснаестогодишња виолинисткиња Лана Зорјан прва је музичарка из Србије која је добила признање Интернатионал Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024, познатији као Оскар у свету класичне музике.

Награду јој је доделио жирија који је чинило 19 музичких критичара из различитих држава, а гласање је било тајно.

Извор: Илустрација: Pixabay

Према речима Лане Зорјан, пут ка успеху има и своје тешке периоде.

„Рецимо да је пут ка успеху као једна планина и ако идете горе, она никад неће бити скроз равна, увек ће бити препрека. Кад год гледате из даљине, увек идете ка горе и тако је и са успехом. Колико радим, толико ће се огледати у успеху“, казала је Зорјан.

Наводи да је виолину почела да свира са четири године, а та љубав потиче из породице јер јој је отац оперски певач, а мајка професор виолине.

„Са 18 месеци сам први пут слушала оперу, а код маме сам ишла да слушам како предаје. То ми је дало инспирацију, али знам да сам имала велику жељу. Сећам се и колико сам била срећна кад сам добила прву виолину. Да се моји нису одрицали толико ствари, претпостављам да не бих ни свирала“, рекла је Зорјан.

Награда Интернатионал Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award додељује се само једном младом уметнику испод 18 година из целог света, без обзира на то који инструмент свира.

Лану Зорјан је за награду номиновала Лихтенштајн Академија посебних талената.

Награду ће примити 12. априла у Валенсији, где ће са симфонијским оркестром извести Равеловог Цигана.

Млада виолинисткиња је студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи Стефана Миленковића.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања