Град Нови Сад званично предао пријаву ЕК за награду „Мелина Меркури“

20/09/2021

Извор: Dnevnik.rs

Град Нови Сад званично је Европској комисији послао пријаву за награду „Мелина Меркури“, која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе (ЕПК).

Фото: ЕПК/Ј. Ивановић

После оцене из септембра 2019. године, стручног панела Европске комисије, да је Нови Сад једна од најбољих ЕПК у припремној фази, предстоји још једна, последња оцена. На основу испуњености свих критеријума, биће одлучено да ли ће Нови Сад добити престижно признање које обухвата и новчани део у износу од 1,5 милиона евра.

Поред уметничког и програмског концепта, укључивања сцене и грађана и европских тема и уметника, кључну улогу имаће транспарентно улагање у просторне и програмске капацитете током и после године титуле. И поред проблема изазваних пандемијом коронавируса, Град је заједно са Покрајином и Републиком заједничким напорима успео да обезбеди сва средства на која се Нови Сад обавезао да ће уложити уколико постане ЕПК.

Иако један од најмањих буџета ЕПК, доследним улагањем у раније обавезаних 25 милиона евра у шестогодишњи развој, реализацију и представљање програма, Српска Атина је потврдила континуитет и посвећеност пројекту и захваљујући томе, оправдано се нада награди „Мелина Меркури“.

Фото: ЕПК/Ј. Ивановић

Томе додатно доприноси, до сада, уложених више од 60 милиона за обнову, изградњу и развој простора за културу, што је једно од највећих улагања у културу у историји Новог Сада који остају као његов трајни легат и после године титуле.

У претходних пет година, у склопу припрема за годину титуле, изграђена је и опремљена Музичко-балетска школа са првом Градском концертном двораном у историји града, изграђена је инфраструктура и отпочела обнова Креативног дистрикта као легатског пројекта ЕПК, уређена су „Нова места“ – мали јавни простори у Новом Саду, одабрани на урбанистичко-архитектонским конкурсима, као и на јавним позивима за реализацију идеја грађана (кроз деловање стамбених заједница), изведени у сарадњи са стручним сарадницима – Друштвом архитеката Новог Сада. Ревитализовано је, изграђено и покренуто укупно осам културних станица у Новом Саду и Зони 021, у циљу децентрализације културе и у том смислу број објеката, али и програма који су стигли у све делове граде је вишеструко премашен у односу на план према апликационој књизи. Опредељена су средства за обнову фасада у Подграђу Петроварадинске тврђаве, старо језгро града и обнову Позоришног трга, али и у институције и установе културе као што су Новосадско позориште, Музеј града Новог Сада, Културни центар Кисач, Градску библиотеку и друге. Такође, у циљу поставке носеће изложбе у програмском луку „Хероине“ у Музеју Града Новог Сада, у реконструкцију простора биће уложено додатних 880 хиљада евра. Први пут од изградње, сређене су фасаде Српског народног позоришта и зграде Покрајинске владе, што је од великог значаја за саму годину титуле, јер ће се испред зграде Покрајинске владе одржати свечано отварање, 13. јануара 2022 године. Тиме је Нови Сад у делу капиталних улагања премашио средства на која се обавезао апликационом књигом из 2016. године.

Коначно, позитивним оценама доприноси и петогодишњи рад Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, која је из средстава ЕУ обезбедила више од пет милиона евра, док су партнери пројекта укључивањем у финансирање програма ЕПК у периоду од 2017. до 2021. уложили више од милион евра. Са наградом „Мелина Меркури“ укупна вредност средстава за пројекат из европских и приватних фондова износила би више од 7,5 милиона евра, чиме је Фондација постала јавна организација чији рад и ангажовање запослених нису обезбеђени из буџетских средстава.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања