Ауторски текст Бојана Панаотовића: У минулих годину дана свједочили смо тежњи да се „отупе зуби српском фактору“ у Црној Гори!

09/01/2022

Извор : BORBA INFORMATIVNI PORTAL

 

У минулих годину дана, након пораза ДПС-а на парламентарним изборима у Црној Гори, суштински присуствујемо једном те истом процесу – тежњи да се „отупе зуби српском фактору“, да се маргинализују резултати величанствених, гандијевских литија, да се ограничи утицај СПЦ-а и да се аутентичним представницима грађана, који нису антисрпски настројени, ни по коју цијену не дозволи приступ Влади Црне Горе, оцијенио је социолог и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

-Отуда, враћање авиона са премијером Кривокапићем из Београда и непотписивање Темељног уговора са СПЦ, отуда панично избјегавање одржавања пописа становништва који је законска обавеза, отуда гебелсовски, до изнемоглости понављана мантра и спин како је ДФ једнако ДПС и како су Мило Ђукановић и Андрија Мандић двије стране исте медаље. Као и да се, да не идемо даље, могу било како поредити они који тридесет година врше власт и који су починили многе грешке и неправде са онима који су сво то вријеме провели искључиво у опозицији- истакао је Панаотовић.

Он је у ауторском тексту за БОРБУ поручио да нема стабилне и просперитетне Црне Горе без равноправности свих грађана, укључују и оне српске националности.

Како је истакао Панаотовић, једини помак који су Срби осјетили након промјене власти јесте могућност запошљавања у јавном сектору након више деценија, зашта, у највећој мјери, није заслужна толико сама експертска Влада Здравка Кривокапића колико политичке партије које уживају највећу подршку подршку српског националног корпуса. Са друге стране, Влада Црне Горе је својим бројним одлукама и неђеловањем одлучујуће допринијела чињеничном стању да се и након пада ДПС-а српски национални интереси у Црној Гори и даље не уважавају онолико колико би требало.

-У циљу анестезирања барем половине Црне Горе, добили смо Владу експерата и премијера који ђелује клерикално, а која није регулисала односе са СПЦ која је дискриминисана и која једина нема уговором ријешене односе са државом, дочим остале вјерске заједнице имају. Која је наставила континуитет лоших односа са Србијом, која није учинила ништа да се одржи попис становништва, која није учинила ништа да макар покуша да врати амбасадора Србије у Црну Гору, а који је протјеран због вербалног деликта. Која је министра правде Лепосавића смијенила, такође због вербалног деликта зато што се дрзнуо да изрази сумњу у један мит и мантру о геноциду у Сребреници, не спорећи тешке злочине. На концу, исту ствар недвосмислено је утврдила и међународна комисија на челу са једним од највећих стручњака за питања злочина, геноцида и холокауста, Гидеоном Грајфом.
Једини помак који су Срби осјетили јесте могућност да се након више деценија поново запошљавају у јавном сектору. Наравно, одмах је услиједила унакрсна паљба да је ријеч о „ухљебима“, о партократији и непотизму- казао је Панаотовић.

Екпертска Влада Здравка Кривокапића је неуспјешни и провизорни експеримент којем странци припремају замјену са СНП-ом

Након нешто више од годину дана њеног рада експертска Влада Здравка Кривокапића је може шрпгласити неуспјешним експериментом којем инострани центри моћи у координацији са лидером УРЕ Дританом Абазовићем већ припремају замјену чији ће кључни задатак бити да српски политички фактор држи и даље маргинализованим.

-Након што је експертска влада Здравка Кривокапића доживјела фактички бродолом и пошто се испоставило да је ријеч о једном неуспјешном и провизорном експерименту, који није издржао пробу времена, инострани центри моћи у координацији са Дританом Абазовићем, припремају нову и другачију владу чији ће, поново, круцијални циљ и задатак бити да српски фактор држи маргинализованим, а Црну Гору на што већој дистанци у односу на Србију. Док се диже хистерична бука у страху од „Српског света“ никоме не сметају поједини лидери албанских странака којима је на срцу тзв. природна Албанија- рекао је Панаотовић и додао:

-Да се Власи не би досјетили, план је да важну улогу у новој влади заузме СНП, партија Владимира Јоковића како би се половини Црне Горе замазале очи да су и Срби заступљени у новој влади и да ће се о нечему питати и да ће о нечему одлучивати. Питања за господина Јоковића и прваке СНП-а, уколико креирају владу са УРА и мањинама, а подржи их „реформисани“ ДПС (као да се једна партија реформише тиме што ће се повући пет људи из њеног врха) гласи: да ли ће унаприједити и отоплити односе са Србијом што очекује најмање 50 одсто Црне Горе? Да ли ће издејствовати потписивање Темељног уговора између Владе и СПЦ, да ли ће издејствовати одржавање пописа у 2022 години, да ли ће се супротставити доминантној матрици и идеологији да су Срби, суштински, реметилачки фактор, парија и терет Црне Горе?- нагласио је Панаотовић.

 

Ескобар и Абазовић морају да схвате да не могу маргинализовати српске политички фактор

Господин Габријел Ескобар и господин Дритан Абазовић сигурно имају моћ и снагу да спроведу сваки план, ипак, по сриједи се налази један кључни и незаобилазни проблем, а то је факат да искључујете, маргинализујете и политички гушите барем 35% становништва Црне Горе и Цркву која по последњем истраживању ужива највеће повјерење грађана Црне Горе, укључујући све институције, констатовао је Панаотовић.

-Сам господин Абазовић сагласио се са министрима Спајићем и Милатовићем да је успјешна љетња сезона извукла из блата посрнули црногорски буџет и осакаћену привреду. Све званичне статистике указале су да су гости из Србије дали огроман допринос успјешној туристичкој сезони. Пандемија која ће, нажалост, трајати и у наредном периоду, даваће још више на значају туристима из региона и најближег окружења. Потискивање српског фактора, држање гарда и максималне могуће дистанце према Србији, неће доприносити повећању броја туриста из Србије па и Републике Српске, већ само смањењу и одливу истих. Другим ријечима, двојац Ескобар- Абазовић, прије или касније суочиће се са стварношћу и чињеницом да се стабилност, економски напредак, грађанска хармонија, друштво једнаких шанси… не могу ни изблиза градити у земљи у којој сте између 35 и 50 одсто становништва маргинализовали, политички угушили, према којима развијате неповјерење и чију Цркву држите ван партнерства са државом и депривилегованом у односу на друге верске заједнице- казао је Панаотовић.

Црква да постави Влади питање у вези непотписивања Темељног уговора и неодржавања пописа

Панаотовић је става да је крајње вријеме да Митрополија црногорско-приморска јавно упита Владу због чега још увијек није потписан Темељни уговор са СПЦ-ом и зашто није одржан попис становништва у Црној Гори.

-Став Митрополита Јоаникија да Црква не треба да се мијеша у политику треба поздравити и подржати, али не треба подржати ћутање и непостављање јавног питања – зашто се не потписује ТУ са СПЦ? Није мИЈешање у политику, нити странчарење, уколико црква јавно упита зашто је попис табу у Црној Гори јер се питање пописа директно тиче СПЦ и МЦП!
И те како је потребно, благотворно и за МЦП необично важно, да постави јавно питање онима који се спремају да уђу у неку врсту концентрационе владе са подршком ДПС-а и њој вјерних странака, да ли ће, као што је већ и најавила посланица Драгиња Вуксановић Станковић, доћи до измјене постојећег Закона о слободи вјероисповести и враћања слова закона на старо чиме ће се положај Цркве вратити на стање које је претходило литијама- казао је Панаотовић.

Партнерство са Србијом је од виталног значаја за Црну Гору

Срби у Црној Гори, као и сви грађани Црне Горе здравих резона и свјетоназора, који су свјесни да је партнерство са Србијом од виталног значаја за Црну Гору, треба да извуку поуке из минулих годину дана инжењеринга, који је изманипулисао њихову политичку вољу и политички капитал стечен 30. августа, сматра Панаотовић.

-Сваки атак на њихова људска, грађанска и вјерска права треба да штите стрпљиво, мудро, сложно, масовно и гандијевски – управо онако као што је било на литијама, које су одушевиле већи дио добронамјерног хришћанског свијета. Политички морају остати чврсти и истрајно се борити за своја права трудећи се да сваку, па и најмању прилику за поправљање односа са западним центрима моћи, искористе и капитализују. Свим народима у Црној Гори пружити руку и гђе год се појави шанса градити партнерство и помирење. Проширити спектар политичких тема на екологију, женска права, бригу о старима и остала важна питања у савременим демократијама. Повезаност са Србијом се подразумијева и мора остати суштинска и стратешка.
Обмана, спин и опскурна лаж је да Србија жели да прогута Црну Гору и затре Црногорце, али неће допустити да се газе достојанство, људска и национална права грађана Црне Горе који се осећају као Срби и Црногорцима којима је Србија блиска, већ ће водити жестоку дипломатску, медијску, културну и политичку битку-закључио је Панаотовић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања