THE HOUSE BAND

02/07/2019

Игор Молнар Ђанго, бас гитара

Игор Молнар, бас гитариста, контрабасиста и композитор. Рођен 1965. године у Новом Саду. После завршене средње музичке школе „Исидор Бајић“ студирао је композицију на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Рудолфа Бручија и Мирослава Штаткића. 1991. године уписује студије џез музике на академији „Франц Лист“ у Будимпешти. По завршеним студијама, 1995. године враћа се у Нови Сад и почиње да ради као уредник емисије Jаzz импулс на телевизији „НС+“ и у исто време ради као диригент Војвођанског омладинског биг бенда. Од 1997. до 1999. године ради као уредник музичких програма у Културном центру Новог Сада, оснива џез фестивал JАZZТIМЕ FЕSТ, и поставља прву школу џеза под покровитељством Фонда за отворено друштво. У том периоду водио је и свој fussionсастав Havana jamm са мадагаскарским певачем и перкусионистом Џенотом Рандимбиарисоном. Од 2002. године ради као водитељ класе за Џез и филмску музику у Средњој музичкој школи „Исидор Бајић“. Сарађује и свира са бројним домаћим и страним џез музичарима. Стални је члан Триа Звонимира Тота из Чикага, ради за YALE smn као предавач на семинарима, гостује у разменама студената и професора као предавач на семинарима у Дортмунду и Прагу, у организацији „Glan Bushman“ академије из Дортмунда. Лиценцирани је инструктор британског А.Б.Р.С.М-а југоисточне Европе. Са својим саставима и као гост у другим, наступао је у земљи и иностранству са пројектом City RaiwalkerEast-West Big Bend Convention и другим, мањим музичким саставима.

Фото: Небојша Максимовић

 

Борис Хложан, гитара

Завршио је Гимназију „Светозар Марковић“, те уписао студије на Одсеку за инжињерство и графички дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду. Похађао је Музичку школу „Исидор Бајић“, где је учио класичну гитару, у класи проф. Зорана Крајишника. Бави се рок музиком и регеом, али џез је најважнија област његовог деловања. Борис Хложан је један од истакнутих млађих џез инструменталиста, чије деловање данас обогаћује и наставља богату џезерску традицију новосадске музичке сцене. Сам је учио основе музицирања на џез гитари, а након тога се усавршавао на радионицама и мајсторским курсевима које је организовао Културни центар Новог Сада (Новосадски џез фестивал и Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд), код професора Вање Кеврешана, Ратка Зјаче, Петера Херболцхаимера, Џерија Бергонција, Увеа Плата, Антала Пустаија…

Наступао је на фестивалима у Немачкој, Чешкој, Србији и у земљама региона. Један је од оснивача Џез омладине Војводине, удружења које за циљ има едукацију младих музичара и популаризацију џез музике у Србији. Тренутно наступа са саставом Ивана Швагера, Сwингерај јаzz комбинатом и као члан Квинтета Милене Јанчурић. 2018. године се уписао на ФМУ у Београду, Jazz одсек, гитара.

Фото: Милица Стојанац

 

Душан Ковачевић, клавијатуре

Душан Ковачевић, џез пијаниста и клавијатуриста, рођен је у Новом Саду где завршава нижу и средњу музичку школу. Пошто долази из музичке породице, први инструмент који је научио да свира са четири године била је тамбура, док је ниже и средње образовање стекао као виолиниста.

После средње школе одлучује да упише студије економије, међутим убрзо након успешне прве године факултета ипак одлучује да се врати музици, овога пута као пијаниста. Пар година проводи у вежбању клавира и учењу џеза, бавећи се хармонским, ритмичким и импровизационим приступом музици, који је јединствен овом музичком жанру и стилу. Након периода од две године, његов рад је резултирао уписивањем на џез институт у Грацу, где наставља своје формално музичко образовање.

Након студија, сели се у Београд где свира са локалним џез музичарима свих генерација, од старијих чувара џез традиције, до млађих, који су ухватили ветар неких модернијих тенденција у ономе што би се могло назвати џез музиком у 21. веку.

  1. године после ангажмана у земљи и иностранству, углавном Европи, враћа се у Нови Сад, где тренутно живи и ради.

Фото: Весна Вучковић

 

Ненад Којић, бубњеви

Музичко образовање започео је у Музичкој школи „Стеван Христић“ у Бачкој Планаци, одсек – клавир. Гимазију „Ј.Ј. Змај“ завршио је 2004. године, а 2009. дипломирао дизајн звука на Академији уметности у Новом Саду. У оквиру летње школи „Berklee school of music“ у Перуђи (Италија) 2005. године био је проглашен за најбољег бубњара. Сарађивао је са еминентним jazz-fusion музичарима, свирао у бројним бендовима и учествовао у остваривању различитих пројеката као нпр. Mayoke Group, Mr.Balloon, „Форум за нови плес Језик зидова“, летња школа „Clime art for change“, радионица „На путу ка музици“ (Ваљевски џез фестивал) , „Ухвати ритам Балкана“  и многим другим. Године 2013. постаје професор бубњева у „Културном склоништу“.

Фото: Синиша Поњевић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања