Marko Miletić

16/08/2018

MARKO MILETIĆ je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, u klasi profesora Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića, kod koga završava i srednju muzičku škoju „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu . Osnovne i master sudije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent  violončela. 2011. godine dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi profesora Wendy Warner, jedne od vodećih  čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu „Priprema za fakultet“.

Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Jens Peter Majnc, Volfgang Emanuel Šmit, Aleksandar Kobrin (Rusija,SAD), Mark Kope, Mark Kosover, Mineo Hajaši, Sergio Svarc (SAD), Fine Arts Quartet… Nastupao je  kao solista sa orkestrima Gudači svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom  Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Mateja Marinković, Sergio Švarc, Lisa Oberlender… Bio je vođa deonice čela u LaGrange Simphony Orchestra i  Columbus Simphony Orchestra.

Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveška, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao što su Beogradski čelo fest, Nomus, Međunarodna tribina kompozitora, Transevropski festival u Ruanu, Grigov festival u Bergenu, Somus, Piano Summer Vranje, Strings Leskvac, Festival gudača Krosno. Držao je kurseve za mlade violončeliste u Srbiji, Nemačkoj i SAD-u. Član je mnogih kamernih sastava sa kojima  ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar Samerata Academica, u kome je solo violončelista i umetnički rukovodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, a nedavno je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021, veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture,kao i Filharmoniju mladih. Od 2013. godine član je klavirskog tria Valmaro, a od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom Mihajlom Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu.

Trenutno je na doktorskim studijama pod mentorstvom profesora Ištvana Varge na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i kompakt diskove kamerne i simfonijske muzike za Oboa Clasics i Deutsche Grammophone.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja