Марко Милетић

16/08/2018

МАРКО МИЛЕТИЋ је рођен 1984. године у Краљеву. Почиње да свира виолончело са девет година у музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, у класи професора Александра Јаковљевића, а убрзо наставља у класи Боже Сарамандића, код кога завршава и средњу музичку шкоју „Др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу . Основне и мастер судије завршио је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Имреа Калмана, где одмах почиње да ради као стручни сарадник, а данас као доцент  виолончела. 2011. године добија највишу стипендију за програм „Artist diploma of performans” на Колумбус универзитету (САД) где проводи годину дана у класи професора Wendy Warner, једне од водећих  челисткиња своје генерације. За то време бива примећен као талентован педагог и ангажован као професор виолончела и камерне музике у програму „Припрема за факултет“.

За време школовања освојио је више награда на фестивалима и такмичењима као солиста и члан камерних ансамбала. Усавршавао се на мајсторским курсевима код реномираних солиста из целог света, међу којима су: Арто Норас (Финска), Иван Куцер (Украјина), Орфео Мандоци (Аустрија), Дмитриј Љевин (Берлин), Јенс Петер Мајнц, Волфганг Емануел Шмит, Александар Кобрин (Русија,САД), Марк Копе, Марк Косовер, Минео Хајаши, Сергио Сварц (САД), Fine Arts Quartet… Наступао је  као солиста са оркестрима Гудачи светог Ђорђа, Војвођанским симфонијским оркестром, Оркестром  Академије уметности, Суботичким камерним оркестром, оркестром Camerata Academica. Наступао је са реномираним солистима: Wendy Warner, Александар Кобрин, Матеја Маринковић, Сергио Шварц, Лиса Оберлендер… Био је вођа деонице чела у LaGrange Simphony Orchestra и  Columbus Simphony Orchestra.

Свирао је реситале и наступао са камерним саставима широм замље и у иностранству (Немачка, Аустрија, Француска, Мађарска, Белгија, Словенија, САД, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Норвешка, Кина, Пољска) на бројним фестивалима као што су Београдски чело фест, Номус, Међународна трибина композитора, Трансевропски фестивал у Руану, Григов фестивал у Бергену, Сомус, Piano Summer Врање, Strings Лесквац, Фестивал гудача Кросно. Држао је курсеве за младе виолончелисте у Србији, Немачкој и САД-у. Члан је многих камерних састава са којима  има честе концерте. 2007. године је обновио камерни оркестар Сamerata Аcademica, у коме је соло виолончелиста и уметнички руководилац и са којим бележи бројне наступе и сарађује са уметницима попут Стефана Миленковића, Жерара Косеа, Wendy Warner, а недавно је основао и Симфонијски оркестар Нови Сад 2021, веома значајан у кампањи за титулу Европска престоница културе,као и Филхармонију младих. Од 2013. године члан је клавирског триа Валмаро, а од 2015. интензивно сарађује са пијанистом Михајлом Зурковићем на концертима у земљи и иностранству.

Тренутно је на докторским студијама под менторством професора Иштвана Варге на Академији уметности у Новом Саду.

Остварио је бројне снимке за радио и телевизију, као и компакт дискове камерне и симфонијске музике за Oboa Clasics и Deutsche Grammophone.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања