Јулија Хартиг

16/08/2018

ЈУЛИЈА ХАРТИГ је рођена у Новом Саду у породици музичара. Почела је са првим часовима виолине  са пет година. Студирала је виолину на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора  И. Груберта и Е. А. Цугајеве, а усавршавала се са истакнутим педагозима као сто су Г. Зислин, М. Јасвили, П.Верњиков, З. Гилелс , Т. Брандис И Х. Креберс.

По завршетку студија радила је као асистент доцент за виолину на Академији уметности у Новом Саду и као солиста и концертмајстор камерног оркестра Цамерата Ацадемица и Синфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду.

Од 1994. године живи у Холандији, где је дипломирала на Ротердамском конзерваторијуму (у класи И. Груберта) и конзерваторијуму у Утрехту (у класи професора К. Њатаyе).

Као солиста наступа са оркестрима попут Radio Kamer Filharmonie (Холандија), Синфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, Камерни оркестар Душан Сковран, Гудачи Светог Ђорђа. Јулија Хартиг наступа као  члан камерних ансамбала у Холандији, Белгији, Немачкој, Аустралији, Русији, Италији, Бразилу и Србији, а снима и за водеће радио и телевизијске станице. Издавачке куће Emergo Classics, Terpsihora и Mascom објавиле су компакт дискове са њеним снимцима. 2010. године Радио-телевизија Србије издала је четири компакт диска са комплетним делима Љубице Марић  на којима Јулија свира сва дела писана за виолину.

Од 2002. године члан је дуа Hartig-Broekhans са којим је освојила награду на Интернационалном такмичењу за камерну музику „Gaetano Zinetti“ (Италија), 2004. године. Од 2016. године члан је и ансамбла ROctet (гудачки октет холандског Радио-филхармонијског оркестра).

Јулија Хартиг је један од иницијатора подијума „Сплендор Амстердам“ који је добио награду за културни допринос града Амстердама 2015. године. Такође је и један од оснивача колектива LUDWIG који је са својим првим компакт диском „Crazy Girl Crazy“ у сарадњи са сопранисткињом и диригентом Барбаром Ханиган освојио Греми награду 2018. године.

Интерпретације Јулије Хартиг карактерише богата изражајност и темперамент, префињена техника и велика осећајност за боје. Њен репертоар обухвата дела од барокних до савремених композитора. Премијерно је извела више савремених композиција, од којих су неке била њој и посвећене.

Јулија Хартиг свира на инструменту „Jean-Baptiste Vuillaume“ која чини део холандског националног фонда за инструменте (het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања