Душица Половина

24/09/2018

Уметничко – педагошки развој Душице Половинe (виола) одвијао се на Академији уметности у Новом Саду, од 1994. године, прво у својству асистента у класи професора Ласла Хорвата, потом у својству доцента и ванредног професора, а тренутно и редовног професора.  После завршених основних студија виоле на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Ласла Хорвата, Душица Половина наставила је своје усавршаванње на магистарским и докторским уметничким студијама, на Факултету музичке уметности у Београду, прво у класи професора Петра Ивановића, а затим под менторством професора Дејана Млађеновића. Докторирала 2016. године у Београду. Упоредо се усавршавала на мајсторским курсевима, што је довело до редовне коцертне активности на солистичком плану. Солистичке концерте Душица Половина је одржала у Новом Саду, Београду, Сомбору, Суботици, Зрењанину, Сремској Митровици, Ваљеву, Шапцу, Бачкој Тополи, Новом Кнежевцу, Котору и Херцег Новом, радећи на афирмацији виоле као солистичког инструмента. Снимци са одржаних концерата сачувани су на два промотивна компакт-диска у издању Радиja Новог Сада.

Свестрана оријентација Душице Половина огледа се у усмерености на камерну музику и оркестарско свирање. Преко двадесет година Душица Половина била је вођа деонице виола у камерним, оперским и симфонијским оркестрима. Сарадња са значајним бројем еминентних солиста и диригената, како домаћих тако и иностраних, формирала ју је у врсног оркестарског музичара. У том својству учествовала је на следећим фестивалима:

НОМУС, БЕМУС, Охридско лето, Будва-град театар, Мајске вечери и Котор Арт. У својству члана камерног ансамбла Душица Половина остварила је гостовања у Холандији, Аустрији, Француској и Италији.

У периоду од 1999. године до 2013. године у класи Душице Половине основне студије виоле завршила су двадесетдва студента, а магистарске студентудије три студента. Њихово деловање запажено је у водећим камерним, оперским и симфониским оркестрима као и у музичким школама у Србији.

Значајан допринос широј друштвеној заједнци, Душица Половина, дала је и учешћем у раду НУН-већа Академије уметности, као шеф Катедре за гудачке инструменте током два мандата.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања