Dian Pratiwi – glas i ansambli

18/06/2018

Dian Pratiwi je rođena u Džakarti gde je počela da peva u horu osnovne škole kao prvi  vokal sa trinaest godina. Zaljubila se u džez kada je prvi put čula numeru Misty Sarah-e Vaughn. Ostale velike pevačice koje su joj bile uzori su Billie Holiday, Dinah Washington, Nancy Wilson, Randy Crawford, Betty Carter, Ernestine Anderson, Aretha Franklin i Chaka Khan.

Godine 1979. započinje profesionalnu pevačku karijeru kada je upoznala dvojicu poznatih džez gitarista iz Indonezije, Yopie-a Item-a i Ireng-a Maulan-a, koji su otkrili njen talenat za pevanje, i sa njima nastupa u više džez klubova i hotela u Džakarti.

Seli se na ostrvo Bali 1983. godine, gde nastavlja da peva sa lokalnim muzičarima. Naredne godine osvaja nagradu na takmičenju Radio-televizije Bali. Njena međunarodna karijera počinje 1987. godine nastupom u Pertu (Australija) sa Dirk Plummer Big Band-om.  Godine 1989, odlazi u Holandiju da studira džez na Konzervatorijumu „Hilversum” gde uči od umetnika kao što su Edwin Rutten, Deborah Brown i Greete Kaufeld. Osvaja nagradu Golden Tulip Award u Lajdenu. Tokom boravka u Holandiji nastupila je na festivalu North Sea Jazz Festival u Hagu sa Kvartetom Edwin-a Rutten-a. Potom slede nastupi širom Holandije sa njenim bendovima State of mind i Picture This i drugim profesionalnim muzičarima kao što su Bernard Berkhout & The Swingmates, Bob Richter, Karel Boele, Martin Van Iterson i Tony Eyck.

Posle šest godina uspešnih nastupa u Holandiji odlučuje da je vreme da se vrati na Bali, svojoj porodici i lokalnim muzičarima. Sa bratom Yuri-jem Mahatma-om, koji svira gitaru, prvo osniva bend pod nazivom Easy Money. Dalji muzički razvoj dovodi do osnivanja bendova Jiwa Band i Kayane Band koji sviraju džez, latino džez, R&B i fank na nekima od najznačajnijih mesta na Baliju.

Godine 2002, nastavlja da razvija muzičku karijeru preselivši se u Dortmund, gde se priključila big bendu Glen Bushman Jazz Akadamu-e pod vođstvom Uwe-a Plath-a. Sa njima je gostovala na Old Gold jazz festivalu u Novom Sadu i u drugim specijalnim prilikama. Zatim se pridružuje profesionalnim džez bendovima Darktown Swingtet i Woodhouse Jazz Band. Sa drugim od ova dva benda, nastupila je na džez festivalu u Riminiju 2004. godine. Nastavlja saradnju sa poznatim muzičarima sa džez scene kao što su Gilda Razani and Subvision, Peter Petrel & The Swinging Petrels, Engelbert Wrobels & The Swing Society, Klaus Osterloh, Reiner Oeding iz grupe Pils Pickers, i neki članovi WDR Big Band-a kao što su John Marshall i John Goldsby, na više manifestacija i u raznim mestima širom Nemačke.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja