Dian Pratiwi – глас и ансамбли

18/06/2018

Dian Pratiwi је рођена у Џакарти где је почела да пева у хору основне школе као први  вокал са тринаест година. Заљубила се у џез када је први пут чула нумеру Misty Sarah-е Vaughn. Остале велике певачице које су јој биле узори су Billie Holiday, Dinah Washington, Nancy Wilson, Randy Crawford, Betty Carter, Ernestine Anderson, Aretha Franklin и Chaka Khan.

Године 1979. започиње професионалну певачку каријеру када је упознала двојицу познатих џез гитариста из Индонезије, Yopie-а Item-a и Ireng-а Maulan-a, који су открили њен таленат за певање, и са њима наступа у више џез клубова и хотела у Џакарти.

Сели се на острво Бали 1983. године, где наставља да пева са локалним музичарима. Наредне године осваја награду на такмичењу Радио-телевизије Бали. Њена међународна каријера почиње 1987. године наступом у Перту (Аустралија) са Dirk Plummer Big Band-om.  Године 1989, одлази у Холандију да студира џез на Конзерваторијуму „Hilversum” где учи од уметника као што су Edwin Rutten, Deborah Brown и Greete Kaufeld. Осваја награду Golden Tulip Award у Лајдену. Током боравка у Холандији наступила је на фестивалу North Sea Jazz Festival у Хагу са Квартетом Edwin-a Rutten-a. Потом следе наступи широм Холандије са њеним бендовима State of mind и Picture This и другим професионалним музичарима као што су Bernard Berkhout & The Swingmates, Bob Richter, Karel Boele, Martin Van Iterson и Tony Eyck.

После шест година успешних наступа у Холандији одлучује да је време да се врати на Бали, својој породици и локалним музичарима. Са братом Yuri-jem Mahatmа-om, који свира гитару, прво оснива бенд под називом Easy Money. Даљи музички развој доводи до оснивања бендова Jiwa Band и Kayane Band који свирају џез, латино џез, R&B и фанк на некима од најзначајнијих места на Балију.

Године 2002, наставља да развија музичку каријеру преселивши се у Дортмунд, где се прикључила биг бенду Glen Bushman Jazz Akadamу-e под вођством Uwe-а Plath-a. Са њима је гостовала на Old Gold jazz фестивалу у Новом Саду и у другим специјалним приликама. Затим се придружује професионалним џез бендовима Darktown Swingtet и Woodhouse Jazz Band. Са другим од ова два бенда, наступила је на џез фестивалу у Риминију 2004. године. Наставља сарадњу са познатим музичарима са џез сцене као што су Gilda Razani and Subvision, Peter Petrel & The Swinging Petrels, Engelbert Wrobels & The Swing Society, Klaus Osterloh, Reiner Oeding из групе Pils Pickers, и неки чланови WDR Big Band-a као што су John Marshall и John Goldsby, на више манифестација и у разним местима широм Немачке.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања