Бењаин Цирфогел

16/08/2018

БЕЊАМИН ЦИРФОГЕЛ, рођен априла 1983. године у Клагенфурту, Аустрија. Прве часове виолине почео је да похађа као шестогодишњак. Године 1992, примљен је на Корушки државни конзерваторијум у класу Бриана Финлаyсона, који је имао значајну улогу у његовом развоју у одличног виолинисту.

Између 1996. и 2002. године био је веома успешан као члан „Анима Стринг квартета“, са којим је освојио неколико награда на домаћим и међународним такмичењима (1997: Прву награду на Националном такмичењу Аустрије „Prima la Musica“; 2000: Прву награду „Gradus ad Parnassum“, Специјалну награду Бечке филхармоније, Специјалну награду „Bärenreiter“, награду „Östig“).

Од 2002. године први је виолиниста једног од водећих гудачких квартета данашњице „Acies String Quartet“, који је 2003. освојио Прву награду на Националном такмичењу Аустрије у категорији камерне музике – гудачког квартета;  2006. године Прву награду на „Gradus ad Parnassum“, Моцартову награду на „klassik.preis.österreich“. Чланови квартата су поред тога изабрани за Уметнике године 2007. од стране аустријске банке „Bank Austria Creditanstalt“ и аустријске радио станице „Radio Network Ö1“.

Године 2008. квартет је победио на такмичењу „Musica Juventutis“ у Бечу, а 2010. године Специјалну награду и  Награду публике на „Јоханес Брамс“ такмчењу.

Године 2012. Бењамин Цирфогел је успешно завршио четворогодишње студије са квартетом „Acies String Quartet“ у класи професора Гинтера Пихлера (Alban Berg Quartet) на Међународном институту за камерну музику у Мадриду.

За аустријску издавачку кућу Gramola, као члан квартата, снимио је разне композиције за гудачки квартет које су писали Бетовен, Хајдн, Дебиси, Шостакович, Гулда и Шуберт. Снимак Шубертовог квинтета са чувеним челистом Давидом Герингасом добио је награду „Pasticcio“ аустријског националног радија „Culture Radio Ö1“ и награду „Supersonic“ часописа за културу „Pizzicato“ из Луксембурга.

Као добитник награда на националним и интернационалним виолинским такмичењима, Бењамин Цирфогел је привукао пажњу разним концертним наступима, соло рециталима и извођењима камерне музике у Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Уједињеном Краљевству, Француској, Израелу, Индији, Бангладешу, Сједињеним Америчким Државама, Колумбији, Чешкој, Италији, Аустралији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини, Пољској и Грчкој. Поред тога, појављује се у бројним националним и интернационалним телевизијсим и радијским емисијама.

Своје знање је стицао са међународно признатим уметницима као што су Игор Озим, Бењамин Шмид, Норберт Брајнин, Сигмунд Нисел, Хенри Мејер, Герхард Шулц, Филип Сецер, Јоел Крозник и Давид Финкел као и са члановима кватета: Албан-Берг, Амадеус, Емерсон, Juilliard, Guarner, LaSalle, Орион, Јанацек, Барток, Скампа и Сметана. Осим тога, имао је привилегију да узима часове код чувеног виолинисте и педагога Исака Стерна на „Музичким сусретима“ (Encounters) у Келну и Јерусалиму.

Период од 2005. до 2008. провео је на солистичким студијама на Бернском универзитету за уметност у Швајцарској код виолинисте светског гласа Бењамина Шмида.

Од 2004. године именован је првим концерт-мајстором Симфонијског оркестра РТВ Словеније, а од 2013. године гостујући је концерт-мајстор Кинеског националног симфонијског оркестра. Као солиста и концерт-мајстор свирао је са оркестрима као што су Симфонијски оркестар РТВ Словеније, Корушка симфонија, оркестар Linz Bruckner, оркестар Vienna Cathedral, Кинески национални симфонијски оркестар, Бернски симфонијски оркестар, Camerata Hamburg, Симфонијски оркестар Јаманашија, Pannonic филхармонија и оркестар „Orchestre de Picardie Amiens“.

Поред гудачког квартета, наступа у разним камерним ансамблима као што су „The New Classic Ensemble“, „The Karen Asatrian-Benjamin Ziervogel Project“, „Трио Словенија“ и други. Сарађивао је и са солисистима Бечке филхармоније поводом извођења Шубертовог октета.

Свира виолину Dominicus Montagnana из 1727. године, изузетан инструмент  који му је великодушно на коришћење дала „Национална банка Аустрије“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања