Александар Јакопанец

16/08/2018

АЛЕКСАНДАР ЈАКОПАНЕЦ рођен је у Бјеловару, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је 2007. године у класи професора Милана Чунка, код кога 2009. године завршава и студије уметничког усавршавања. Од 2011. до 2012. године студирао је на Columbus State University у САД-у, у класи професора Зорана Јаковчића. Током и након студија усавршавао се на семинарима еминентних педагога: Jürgen Kussmaul, Roberto Diaz, Catherine Mackintosh, Gerhard Schulz, Vogler Quartet, Fine Arts Quartet…

2008. године полаже аудицију у Загребачкој филхармонији, те постаје стални члан. У исто време придружује се ансамблу Acoustic projectс с којим редовно наступа широм домовине, те издаје носач звука. Од 2004. до 2007. године члан је Хрватског барокног ансамбла, од 2007. до 2008. члан је Загребачких солиста. Сарађивао је са великим бројем ансамбала и оркестара: Квартет Себастиан, Варждински коморни оркестар, Хрватски коморни оркестар, Сплитски коморни оркестар, Загребачки коморни оркестар, Camerata Сплит, Cantus ansambl, Camerata Garestin, Задарски коморни оркестар, Дубровачки симфонијски оркестар, Columbus Symphony Orchestra и La Grange Symphony Orchestra (САД)… Суоснивач је Хрватског гудачког квартета с којим је освојио награду трибине „Дарко Лукић“.  

Забележио је наступе на Самоборским глазбеним јесенима, Трибини Дарко Лукић у циклусу Млади у Лисинском, Загребачком Бијеналу, МАГ фестивалу Сплит, „Diapason“ фестивалу коморне глазбе у Хрватском глазбеном заводу, те Подиум фестивалу „Фажана на Бријунима. Као солиста наступао је са Загребачким солистима, Cameratom Сплит, Симфонијским оркестром оружаних снага Републике Хрватске и Вараждинским коморним оркестром.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања