Održana svečanost u čast dobitnika nagrade “Miroslav Antić”

14/03/2016

U Svečanoj sali Gradske kuće, u ponedeljak, 14. marta, tačno u podne, održana je svečanost povodom proglašenja ovogodišnjeg dobitnika nagrade ”Miroslav Antić” koja se dodeljuje za najbolju pesničku knjigu. Pre svečanosti, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Crnogorac i član Odbora manifestacije i savetnica za kulturu Sunčica Marković, povodom rođendana velikog pesnika položili su buket cveća na njegov spomenik u Dunavskom parku kao i venac na njegov grob.

Svake godine u okviru manifestacije “Antićevi dani”, dodeljuje se nagrada “Miroslav Antić”. Ove godine je žiri u sastavu: Draško Ređep, predsednik žirija, Ljiljana Šop i Marjan Čakarević, na sednici održanoj 7. marta 2016. godine, doneo jednoglasnu odluku da nagradu dodeli Kolji Mićeviću za knjigu pesama “Rimaginacije” u izdanju Zadužbine Petar Kočić, Banja Luka – Beograd.

Delo Kolje Mićevića, prema rečima članova žirija, predstavlja spoj mašte i forme. Kako je istakao predsednik žirija Draško Ređep, “Rimaginacije su memento dvadesetom veku”.

Kolja Mićević, dobitnik nagrade "Miroslav Antić"
Kolja Mićević, dobitnik nagrade “Miroslav Antić”

– Ni najmanje nisam slutio da mogu dobiti nagradu. Ja sam kao pesnik pomalo skrajnut i ja prihvatam tu skrajnutost, čak je pomalo i negujem. Srećan sam što sam dobio nagradu Miroslava Mike Antića, i imam puno da kažem o njemu. Ja ću se danas pesmom koju sam iskomponovao na njegove stihove, na nekonvencionalan način zahvaliti Miki Antiću zbog kojeg smo danas ovde – istakao je Kolja Mićević.

Član Gradskog veća Vanja Vučenović izrazio je zadovoljstvo što je manifestacija u čast Miroslava Antića prerasla u tradiciju grada Novog Sada.

Vanja Vučenović
Vanja Vučenović

– Ovo je izuzetna manifestacija za Grad Novi Sad, jer je uspostavljena pre svega u interesu afirmacije sećanja na sve ono kvalitetno što je radio Miroslav Mika Antić, i to je prilika da mu se odužimo bar na ovaj simboličan način. U ovim danima Kulturni centar Grada Novog Sada organizuje niz kvlitetnih programa kako bi šira javnost upoznala delo Mike Antića, i nadam se da će Mika i u buduće biti svetionik svima koji kvalitetno promišljaju i stvaraju u kulturi – naglasio je Vanja Vučenović.

IMG_7559

Završnicu manifestacije obeležio je nastup hora ”Bajićevi slavuji” i ”Kreativnog M Kutka” sa orkestrom gitara koji su na već poznatu muziku otpevali stihove Miroslava Antića iz tri pesme, Ptica, Mart i Prvi tango.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UjAsyFj_NKY[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja