Бесмртно пријатељство два великана – Отворена манифестација „Антићеви дани“

11/03/2016

Традиционалана манифестација „Антићеви дани“, отворена је изложбом портрета Моме Капора „Момо и пријатељи“, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, у четвртак, 10. марта. Девети по реду „Антићеви дани“ инспирисани су односима Мирослава Антића са другим уметницима. Да су нека пријатељства посебна и бесмртна као и уметност, показује и ова изложба.
Изложбу је отворила позната српска глумица Рада Ђуричин, која је присутнима прочитала један од многих интервјуа са Момом Капором.
 – Изложбом Моме Капора отварају се дани Мике Антића, а ова двојица наших великана, који ће живети док је света и века, били су и моји добри другари и отуда част да отворим ову дивну и узбудљиву изложбу – рекла је Рада Ђуричин.

IMG_6479
Драшко Ређеп, Рада Ђуричин и Љиљана Капор

У име Културног центра Новог Сада и Одбора „Антићевих дана“ обратила се Сунчица Марковић.
– Желим да се захвалим нашим цењеним гостима и свима који су дошли. Мислим да је ово најбољи начин да почнемо овогодишњу манифестацију „Антићеви дани“, која је посвећена 30 – годишњици смрти Мирослава Антића.
Драшко Ређеп, председник стручног жирија „Антићевих дана“, причао је о свом познантсву са Момом Капором и о томе како је Момо доживљавао Мику Антића и Нови Сад.

– Момо Капор нам о Мики и Новом Саду говори на начин који је мање познат али открива да су сви мањи градови тајновити, сентиментални и носталгични – рекао је Ређеп.
Реч добродошлице имала је и супруга покојног Моме Капора, Љиљана Капор.
 – Хвала вам што сте дошли, била сам почаствована када су ме позвали да приредим и отворим ову изложбу, у знак сећања на Мику и Мому.

Љиљана Капор
Љиљана Капор

Изложба ће бити постављена до 18. марта, до када трају 9. Антићеви дани. Посетиоци ће моћи да виде портрете истакнутих личности као што су: Десанка Максимовић, Пеђа Милосављевић, Тин Ујевић, патријарх Павле, Бранислав Нушић и многи други.

У петак, 11. марта, у Ликовном салону, са почетком у 19 часова биће одржано књижевно вече под називом „Палидрвце“ аутора Ненада Грујичића, а уводну реч имаће Јован Попов.
Све информације о програму манифестације „Антићеви дани“ можете пронаћи на сајту Културног центра Новог Сада.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vFCbhJ-L8sQ[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања