Спортска дипломатија Француске: у сусрет Олимпијским играма

10/04/2023

Аутор: др Александра Колаковић

Спорт већ дуго није повезан само за здраве стилове живота и забаву, већ је и извор финансија и престижа. Истовремено, још од првих модерних Олимпијских игара, спорт је ушао и у сферу дипломатије. Стога је организовање Олимпијских игара 2024. године у Француској потребно посматрати и кроз призму међународног утицаја, конкурентности и отварања нових радних места. Колики је значај Олимпијских игара и улоге спорта у француској дипломатији говоре нам стратегије и пракса Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске и Министарства спорта, привреде и територија. У званичним документима, као и у активностима амбасада и Француског института, широм света се манифестују праксе које показују да спорт заузима важно место у економској дипломатији и служи као алатка ширења француског утицаја. Поменута министарства су усвојила и акциони план, којим координира Лоренс Фишер, амбасадорка спорта, а на основу коjeг се може сагледати растућа употреба тзв. спортске дипломатије у контексту организовања Олимпијских и Параолимпијских игара наредне године.

Министарство спорта Француске, као и амбасадор за спорт у оквиру својих активности, посебно су усмерени на допринос подршци и промовисању француских ставова о главним питањима у спорту, међу којима су: етика, дискриминација, борба против допинга и намештања утакмица. У прошлости је било више кампања које су промовисале вредности поштене игре и такмичења, уз поштовање различитости и присуства свих генерација, раса и полова. Значајан број јавних личности из света спорта био је укључен у те промотивне кампање. Француска се упоредо са тим посветила и теми управљања у спорту и дала допринос и кроз међународну сарадњу и институције. Значајан део активности Министарство спорта спроводи у оквиру међународних спортских тела и кроз учешће на међународним форумима. Стога су запажене француске иницијативе у контексту спорта, а које се могу посматрати такође као део спортске дипломатије, а спроводе се и у сарадњи са Уједињеним нацијама, Европском унијом, Унеском, Саветом Европе, другим државама, спортским удружењима и са невладиним сектором.

Француска је дефинисала пет главних приоритета своје спортске дипломатије и они су у складу са главним спортским и светским догађајем 2024. године. Први задатак француске спортске дипломатије јесте да ојача привлачност француске територије за организовање великих међународних спортских догађаја. Ово подразумева пружање подршке кандидатурама Француске за различите манифестације међународних такмичења француским кандидатима, као и акцији Business France у циљу промоције компанија и знања француског „Filière Sport” као и побољшања њиховог позиционирања на међународним тржиштима. Међу приоритете спортске дипломатије Француске убрајају се обуке и едукација у циљу промовисања значаја спорта за здравље и родну равноправност. Важан оквир приоритета обухвата и промовисање спорта као полуге за развој и структурирање цивилног друштва и промовисање пројеката одрживог развоја. Четврти приоритет француске спортске дипломатије укључује подстицање и употребу француског језика током спортских догађаја. Ово се пре свега односи на Олимпијске игре, а подразумева активности у координацији са Међународном организацијом Франкофоније. Као пети приоритет препознато је спровођење одредбе плана наслеђа Олимпијских и Параолимпијских игара 2024. године.

„Француска се активно спрема да дочека свет за три године, и са целим Министарством Европе и спољних послова играмо пуну улогу у томе. То је узбудљива авантура у којој сам поносна што учествујем са свим актерима француског спортског покрета!”навела је амбасадорка спорта Француске након затварања Олимпијских игара у Токију. Управо се кроз бројне активности које је Француска уложила у циљу добијања организације ове важне и престижне манифестације види који значај има спортска дипломатија у актуелној француској дипломатији. Она је добила на значају и у околностима рата у Украјини и нестабилности у свету, а постала је и средство јачања француских културних утицаја кроз помагање учења и усавршавања француског језика као и кроз низ активности у Франкофонији. Такође, поред стратегија спортске дипломатије, посебну пажњу привлачи и међусекторска сарадња, као и синхронизована сарадња између министарстава. Доказ су посвећености Француске да улаже у ову област и да један од битних делова јавне дипломатије и у наредном периоду остане ова, везана за спорт.

Француска је и пре добијања организације Олимпијских игара, имала богату историју организовања спортских догађаја и препозната је као веома успешна у промоцији међународних спортских догађаја на високом нивоу. У склопу организовања оваквих догађаја Француска је развила бројне секторе. Од туризма и потрошачких услуга, дигитализације, грађевинарства и урбаног планирања, па све до здравства и заштите животне средине. Упоредо, сваки међународни спортски догађај на коме је учествовала и посебно они које је организовала били су прилика за промоцију француске историје, културе и вредности, као и оквир међународне сарадње и иновација. Спортски догађаји међународног карактера, прилика су, не само да се промовишу вредности спорта, већ и да се нагласи атрактивност, оргиналност и оснажи утицај једне државе. Летње школске спортске игре 2022. године и Светско првенство у рагбију 2023. године догађаји су, који су замишљени да ојачају позиције француске спортске дипломатије и буду завршне припреме за Олимпијске и Параолимпијске игре у Паризу 2024. године. Француска је до сада успешно била домаћин многих светских првенстава и спортских такмичења, у оквиру којих је истицала разноликост и промовисала вредности спорта, посебно међу младима, што ће остати њен фокус и у наредном периоду.

У сусрет Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу, Министарство за Европу и спољне послове Републике Француске већ две године организује „Штафету око света”. Манифестација се организује заједно са Организационим комитетом Игара у Паризу 2024. године. Ове године се манифестација организовала у контексту 500 дана пре почетка Олимпијаде 2024. године, а током 24 сата 14. марта преко 120 француских амбасада и конзулата широм света организовало је локалне спортске догађаје у сарадњи са француском заједницом, спортистима и представницима локалних организација, спортских удружења и цивилног друштва. Прокламујући мото Олимпијаде 2024. године који гласи: „Отворимо Игре широм”, циљ Француске јесте да Олимпијске и Параолимпијске игре у Паризу буду познате и важне за што већи број људи у свету. У Паризу је Катрин Колона, министарка за Европу и спољне послове, симболично пренела штафету Сенегалу, који ће бити домаћин Олимпијских игара младих у Дакару 2026. године. Службеници Министарства за Европу и спољне послове, Министарства спорта, као и Организациони комитет Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу 2024. године, учествовали су у трци на рути дуж Сене и тиме симболично најавили планирану церемонију отварања Олимпијских и Параолимпијских игара 26. јула 2024. године.

Посебна пажња је посвећена организовању Параолимпијских игара. Оне су од пропратне манифестације постале један од највећих спортских догађаја на свету и Француска их стога посматра као важан део спортске дипломатије 2024. године. Ова манифестација окупља милионе гледалаца у земљи одржавања, као и стотине милиона гледалаца широм света. Стога је циљ Француске да унапреди ову спортску манифестацију. Циљ је да се унапреди осећај равноправности и ентузијазма. У овом контексту је изабран заједнички амблем за Олимпијске и Параолимпијске игре у Паризу 2024. године. Такође, по први пут у историји, изабран је и јединствен слоган који је свечано инаугурисан 26. јула 2022. године. Слоган: „Отворите Игре широм” обећава да ће Париз 2024. понудити невиђени простор за параолимпијске спортисте и спортове на престижним локацијама такмичења: Велика палата (мачевање у фотељама и паратеквондо); Инвалиди (стреличарство); Версај (јахање), као и Стадион „Ајфелова кула” (фудбал). Важно је нагласити да ће церемонија и поједина такмичења бити бесплатни за гледање.

Француска спортска дипломатија је осмишљена као глобална дипломатија. Она је усмерена на јачање утицаја, економски развој, регулисање глобализације и комуникације, у циљу подршке француском спорту на међународној сцени и подршке Француској у позиционирању у међународним односима. На основу стратегија француске спортске дипломатије могу се уочити велика очекивања од наредних значајних међународних такмичења чији ће Француска бити организатор. Наглашава се да је организовање Олимпијских и Параолимпијских игара 2024. године више него икад питање од примарног значаја за Француску, у смислу имиџа и међународног утицаја, као и економског и друштвеног развоја. Стога ће у наредном периоду фокус међународне сарадње у области спортске дипломатије за Француску бити на Олимпијским играма, а утицаће и на организовање и циљеве њене јавне политике у другим државама. Државе у развоју се у овом контексту могу угледати на француски пример, наравно у нешто измењеном облику, те осмислити стратегије учешћа, наступа и организовања спортских међународних догађаја у овом контексту. Наравно, ограничене финансијама, мале државе се не могу опредељивати за организовање великих манифестација као што су Олимпијске игре, али неких других мањег обима, свакако могу. Такође, могу промишљати и о приоритетима спортске дипломатије и њеним снажним укључивањем у сопствене дипломатске офанзиве.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања