IZOKRENUTI SVET

13/07/2017

Izokrenuti svet

Autor: Milorad Vukašinović, novinar i publicista

Da li je napad nacističke Nemačke na Sovjetski Savez juna 1941. godine bio isključivo motivisan geopolitičkim razlozima, ili je reč o događaju za koji, sa ove vremenske razdaljine, možemo reći da je imao i duboko konspirološko značenje? Pod uticajem kojih zakulisnih sila je zloglasni vođa Trećeg rajha Adolf Hitler doneo jednu takvu hazardnu odluku, koja je izazvala ogromne ljudske žrtve i nezapamćena materijalna razaranja?

Ruski geopolitičar Dugin, u izuzetnoj studiji „Konspirologija“ , nudi zanimljivu – alternativnu verziju događaja koji su prethodili 22. junu 1941. godine. Prema Duginovoj teoriji unutar Trećeg rajha postojale su dve međusobno suprostavljene geopolitičke i ezoterijske strukture koje su se borile za prevlast. Jedna struktura bila je vezana za atlantske centre uticaja (međunarodno bankarsko bratstvo); dok je druga struktura moći unutar Rajha smatrala da je „mirna slika Evrope“ moguća jedino ukoliko se uspostavi savez sa Sovjetski Savezom. Pakt Molotov – Ribentrop iz 1939. godine predstavljao je trijumf takve geopolitičke orijentacije, koju su, po Duginu, veštim manevrima „agenti atlantizma“ srušili u junu 1941. godine.

Da nije reč o naučnoj fantastici svedoči i najnovija spektakularna knjiga generala Leonida Ivašova „Izokrenuti svet. Tajne prošlosti – zagonetka budućnosti“ (objavljena u Rusiji, 2016) koja ne samo da potvrđuje Duginovo konspirološko viđenje predistorije Drugog svetskog rata nego, reklo bi se, ide i korak dalje. Pozivajući se na deklasifikovanu arhivu KGB-a i Ministarstva odbrane, general Ivašov ukazuje na plan grupe nemačkih generala da još 1938, uoči čehoslovačke krize, svrgnu Hitlera, uz napomenu da je Minhenski sporazum, pre svega bio posledica „neočekivanog“ povlačenja Britanaca i Francuza. Za Ivašova nema dileme da je i „pad Francuske“ za svega tri nedelje pojačao stvaranja mita o Hitlerovoj nepobedivosti.

Ipak, najspektakularniji deo ove knjige odnosi se na sudbinu Hitlera i njegove saputnice Eve Braun, za koje je (na osnovu detaljnih forenzičkih izveštaja i svedočenja najbliže pratnje) pouzdano utvrđeno da su pobegli nekoliko nedelja pre pada Berlina u maju 1945. godine. Sovjetska obaveštajna služba došla je do sasvim pouzdanih podataka da je Hitler specijalnom podmornicom evakuisan u „Novi Švabenlend“, tajnu nacističku bazu koja je građena na Antarktiku, pre i za vreme Drugog svetskog rata. Ivašov u svojoj knjizi opisuje i neuspešan pohod Rusa 1945. godine i Amerikanaca 1947. godine koji su u pokušaju da osvoje ovu bazu bili suočeni sa napadima iz do tada potpuno nepoznatog oružja i bili primorani da se povuku.

Konačno, zanimljivu tvrdnju o Hitleru i njegovom povlačenju sa scene iznosio je poznati čileanski diplomata i mistik Miguel Serano. U svojim radovima, on je, na primer, opisivao leteće tanjire kao tajno oružje nastalo u laboratorijama „nacističke okultne nauke“. Kao i mnogi savremeni autori, izneo je tvrdnju da je Hitler umro prirodnom smrću, osamdesetih godina prošlog veka.

Komentari

Marko Marko

Kako doci do knjige izokrenuti svet generala Ivasova?

Miloš Miloš

kako doci do te knjige od Leonida Ivašova

Beni Beni

Hteo bih da naručim knjigu "Izokrenuti svet" od Leonida Ivašova , pa me zanima cena i da li šaljete brzom poštom za Beograd ili možda postoji prodajno mesto u Beogradu.

replies

kcns kcns

Poštovani,

Kulturni centar Novog Sada nije izdavač knjige "Izokrenuti svet", te je nema ni u prodaji.
Srdačan pozdrav,
KCNS

replies

Beni Beni

Ko je izdavac !?

jelena jelena

kako doci do knjige,gde se moze poruciti?

replies

kcns kcns

Poštovana,

Kulturni centar Novog Sada nije izdavač, tako da vam ne možemo dati tačnu informaciju gde je možete poručiti. Hvala na razumevanju. Srdačan pozdrav, Kulturni centar Novog Sada

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja