ИЗОКРЕНУТИ СВЕТ

13/07/2017

Изокренути свет

Аутор: Милорад Вукашиновић, новинар и публициста

Да ли је напад нацистичке Немачке на Совјетски Савез јуна 1941. године био искључиво мотивисан геополитичким разлозима, или је реч о догађају за који, са ове временске раздаљине, можемо рећи да је имао и дубоко конспиролошко значење? Под утицајем којих закулисних сила је злогласни вођа Трећег рајха Адолф Хитлер донео једну такву хазардну одлуку, која је изазвала огромне људске жртве и незапамћена материјална разарања?

Руски геополитичар Дугин, у изузетној студији „Конспирологија“ , нуди занимљиву – алтернативну верзију догађаја који су претходили 22. јуну 1941. године. Према Дугиновој теорији унутар Трећег рајха постојалe су две међусобно супростављене геополитичке и езотеријске структуре које су се бориле за превласт. Једна структура била је везана за атлантске центре утицаја (међународно банкарско братство); док је друга структура моћи унутар Рајха сматрала да је „мирна слика Европе“ могућа једино уколико се успостави савез са Совјетски Савезом. Пакт Молотов – Рибентроп из 1939. године представљао је тријумф такве геополитичке оријентације, коју су, по Дугину, вештим маневрима „агенти атлантизма“ срушили у јуну 1941. године.

Да није реч о научној фантастици сведочи и најновија спектакуларна књига генерала Леонида Ивашова „Изокренути свет. Тајне прошлости – загонетка будућности“ (објављена у Русији, 2016) која не само да потврђује Дугиново конспиролошко виђење предисторије Другог светског рата него, рекло би се, иде и корак даље. Позивајући се на декласификовану архиву КГБ-а и Министарства одбране, генерал Ивашов указује на план групе немачких генерала да још 1938, уочи чехословачкe кризе, свргну Хитлера, уз напомену да је Минхенски споразум, пре свега био последица „неочекиваног“ повлачења Британаца и Француза. За Ивашова нема дилеме да је и „пад Француске“ за свега три недеље појачао стварања мита о Хитлеровој непобедивости.

Ипак, најспектакуларнији део ове књиге односи се на судбину Хитлера и његове сапутнице Еве Браун, за које је (на основу детаљних форензичких извештаја и сведочења најближе пратње) поуздано утврђено да су побегли неколико недеља пре пада Берлина у мају 1945. године. Совјетска обавештајна служба дошла је до сасвим поузданих података да је Хитлер специјалном подморницом евакуисан у „Нови Швабенленд“, тајну нацистичку базу која је грађена на Антарктику, пре и за време Другог светског рата. Ивашов у својој књизи описује и неуспешан поход Руса 1945. године и Американаца 1947. године који су у покушају да освоје ову базу били суочени са нападима из до тада потпуно непознатог оружја и били приморани да се повуку.

Коначно, занимљиву тврдњу о Хитлеру и његовом повлачењу са сцене износио је познати чилеански дипломата и мистик Мигуел Серано. У својим радовима, он је, на пример, описивао летеће тањире као тајно оружје настало у лабораторијама „нацистичке окултне науке“. Као и многи савремени аутори, изнео је тврдњу да је Хитлер умро природном смрћу, осамдесетих година прошлог века.

Коментари

Marko Marko

Kako doci do knjige izokrenuti svet generala Ivasova?

Miloš Miloš

kako doci do te knjige od Leonida Ivašova

Бени Бени

Хтео бих да наручим књигу "Изокренути свет" од Леонида Ивашова , па ме занима цена и да ли шаљете брзом поштом за Београд или можда постоји продајно место у Београду.

replies

kcns kcns

Поштовани,

Културни центар Новог Сада није издавач књиге "Изокренути свет", те је нема ни у продаји.
Срдачан поздрав,
КЦНС

replies

Бени Бени

Ko je izdavac !?

jelena jelena

kako doci do knjige,gde se moze poruciti?

replies

kcns kcns

Поштована,

Културни центар Новог Сада није издавач, тако да вам не можемо дати тачну информацију где је можете поручити. Хвала на разумевању. Срдачан поздрав, Културни центар Новог Сада

Tijana Tijana

Gde moze da se poruči knjiga?

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања