Бољшевизам као руски и светски феномен

30/01/2023

Аутор: Милован Балабан, историчар

 

Свет посматра феномен бољшевизма са поштовањем за руску страну. Само кроз повратак изворним вредностима Русија може да се врати својој суштини. У то време је створен неки нови свет: распадом СССР прихваћен је губитак ових територија и наступила је дезоријентација система који је трајао 100 година. Фасцинантно рушење империје говори о томе да је идеологија отргнута од руског корена. Где год се прошири англоамерички утицај, без борбе они те територије неће напуштати. Америку морате истерати силом, а руска елита се одрекла 300 година историје. Пристала је да се повуче са територија које су извор идентитета руске државе.

Империја Романових се урушила сама од себе. Руска елита се одрекла руске империјалне идеологије Петра Великог, у трансу мислећи да ће створити модерну државу по угледу на западне. Руси су евроазијски народ на граници светова, нису ни Азија ни западна Европа. Огромна је величина и пространство Русије, што је створило једну врсту стихије у руској души, у својој бескрајности она мења властиту климу. Руска душа је расплинута, дионизијевски и пагански разуларена. Православље одређује руску душу. Дух православља кроти и умирује руску душу која се предаје божанској и сатанској логици.

Руски народ има мисију која се протеже кроз читаву његову историју. Падом Византије у Русији се ближио пад ропства Монголима. Једина православна држава са тенденцијом ширења била је Русија. Веровало се да ће доћи до краја света крајем 15. века. Русија је створена да буде заштитиник православља у свету. Она штити божански поредак, цркву божју. Кроз читаву своју историју је то радила. Чак и када је скретала са свог пута, држала је неки баланс у свету. Последње римско царство је у Москви, Москва је трећи Рим. Русија је од Петра Великог кренула у једну потпуну имитацију Запада. Победом комунизма у први плане је стављена прича о светској револуцији. Совјетски Савез је био баланс да западна глобална структура не овлада читавим светом.

Кроз светску банку и ММФ се ствара светски поредак глобалних структура. Русима хоће да одузму ресурсе, рат је нека врста побуне против тога. Тајна безакоња није антизакоње. Бољшевизам је негирао руску историјску вертикалу. Ствара се увезана светска организација на челу са светском владом, а Русија је на бранику свега тога. Садашња Русија је у континуитету своје историје. Тражи се мобилизација духовних ресурса Русије, одбрана Руске идеје и смисла постојања. Тај феномен је последица читавог 19. века руске историје. Долази до јаза између руске елите и обичног човека. Руски народ наставља да живи по православном моделу и начину живота. Руски мужик није изгубио компас, зна шта је добро, а шта зло. Руска елита говори прво француски, па немачки језик. Православље је остало у руским манастирима.

У време Ивана Грозног су долазили протестантски трговци који су подносили извештаје о православној вери као примитивној, говорећи да се православци понашају као да је Бог ту за њих, као да је сами Бог на литургији. Руска елита је размишљала на исти начин као руски и енглески трговци. Постојао је јаз између елите и руског обичног човека. Ствара се руска интелигенција крајем 19. века, која са грижом савести настоји да се приближи руском непросвећеном народу. Западњаци сматрају да Русија нема своју аутентичност, док славенофили подржавају аутентичну руску идеју. И једни и други удаљени су од обичног човека. Руска црква је деградирана ‒ осим манастира, горњи слој црквене хијерархије је потпуно потчињен држави. Цар је помазаник који све што ради, ради у име Христа.

Цар је код свих Романова негде изнад и црква је њему потчињена. Долази до разних теорија и покушаја, интелигенција отргнута од православне идеје покушава да од Русије створи једну модерну државу. Славенофили обнављају руску историјску и државотворну идеју. Петрашевци, који су оптужени за чињење против државе, били су одушевљени Хегеловом филозофијом. Личност човека је по Бјелинском занемарена. Кроз оставрење апсолутног духа, људи су схваћени као цигла у зиду, и јако пуно људи треба да страда. Колико треба невиних људи да страда да би се решио проблем?

Најреволуционарнија руска интелигенција се окреће религиозном атеизму, сматрајући да је Бог зао и  да не може да реши проблеме. Заједно са народом треба крунити руску државу. Бољшевичка револуција је прекинула развој руске државе. Млади нихилисти посматрају старе као романтичаре.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања