ZAVRŠEN 18. FESTIVAL EVROPSKOG I NEZAVISNOG FILMA “EURO – IN FILM”

29/12/2014

Više od tri stotine ostvarenja za ljubitelje sedme umetnosti

 

  Spuštena je zavesa na ovogodišnji osamnaesti Festival evropskog i nezavisnog filma “Euro-in film”, a poslednjeg dana publika je, između ostalog, imala priliku da na Tribini mladih prisustvuje večeri posvećenoj Slavuju Hadžiću na kojoj su se prikazivali filmski inserti i gde je najavljena monografija o ovom filmskom radniku. Takođe, u velikoj Sali KCNS prikazano je ostvarenje “Magija puta” u kome su scenaristi i reditelji Branislava Lovre i Milan Lisica, i snimatelji Daniel Toader i Aleksandar Livada na posve drugačiji način, u nekoliko minuta, prikazali priču o jednoj porodici koja voli da putuje i druži se, a da pritom za sve to ne izdvaja previše novca.

Pre početka projekcije prisutnima se obratio urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski rekavši da ovaj film priča više od jedne priče.
-Nama je zaista drago što smo još prošle godine počeli tradiciju pravljenja filmova u našoj produkciji i što se ona nastavlja. Ovi mladi ljudi su i lane snimili jedan film o našem gradu, koji je sasvim drugačiji od svih ranije viđenih ostvarenja. I sada su nas iznenadili sa veoma zanimljivom temom koja govori o našoj maloj sugrađanki – rekao je Kaćanski, dodavši da je u proteklih 25 dana Festivala prikazano više od 300 filmova, što je najveći broj projekcija na jednoj ovakvoj manifestaciji u našoj zemlji.

  Film „Magija puta“ govori o novosadskoj porodici, a glavna junjakinja je njihova ćerka, koja voli da putuje sa majkom i to uspeva sa veoma malo novca . Ona je još od malih nogu sve slobodno vreme provela obilazeći Južnu i Severnu Ameriku, ali i neke evropske destinacije. Milan Lisica, jedan od autora filma, zahvalio se publici koja je došla da pogleda njihovo ostvarenje, i rekao da ono opisuje porodicu koja na drugačiji način vaspitava svoje dete, pokazuje kako sa malo novca možemo da vidimo mnogo toga, kako možemo da upoznamo razne ljude koji nam postaju prijatelji, i da vidimo kako ostatak planete živi.

Na večeri posvećenoj Slavuju Hadžiću bilo je mnogo njegovih kolega, prijatelja i saradnika koji su evocirali uspomene na njega, a događaju je prisustvovala i Slavujeva supruga Mirjana Hadžić.
-Veoma mi je drago što je večeras upriličen omaž Slavuju, prvom čoveku dokumentarnog filma u Vojvodini i prvog filmskog novinara u istoriji Srbije. U vreme kada to niko nije radio on je bio i novinar i snimatelj, a kasnije filmski snimatelj i reditelj-rekla je Mirjana.
Slavujev dugogodišnji prijatelj i saradnik, čuveni fotograf Borivoj Miroslavljević istakao je da su se on i Slavuj poznavali još od gimnazijskih dana, a da su se kasnije družili u foto i kino klubu „Branko Bajić“
-Fotografija nam je bila osnovno interesovanje, ali smo želeli i nešto više – „živu sliku“, pa samo nastojali da se bavimo i filmom. I on i ja smo, na neki način, u tome našli životni poziv. Za nas je to u početku bila prava atrakcija jer u to vreme nije bilo druge vrste zabave, a rad sa fotografijom i filmom je za nas bio otkrivanje misterije koja je nastajala negde u mračnoj komori-rekao je Mirosavljević.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja