Završen ciklus „Polemike Miloša Crnjanskog“

06/04/2016

Poslednje predavanje u okviru ciklusa „Polemike Miloša Crnjanskog“ održano je 5. aprila na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Profesor doktor Milo Lompar je pred punom salom govorio na temu „Polemika sa Krležom kao sinteza polemike sa građanskom i levičarskom inteligencijom“.

Milo Lompar
Milo Lompar

– Odnos Crnjanskog i Krleže je bio kompleksan, on se prelama kroz njihove međusobne doticaje, ali i kroz različite umetničke senzibilitete i političke afinitete. Kroz analizu njihovog odnosa prema Šantiću pokušao sam da rekonstruišem osnovne razlike među njima. Ta njihova polemika iz 1924. godine, koje je u suštini politička, pokazuje, zapravo, specifičnu usamljenost Crnjanskoj u ukupnom društvenom miljeu međuratnog perioda, a u isto vreme Krležinu snažnu vezanost za levičarsku orijentaciju unutar tog vremena. Sama polemika ima temperamentan lični sloj, ali dubinski gledano ona oslikava sukobe važnih idejnih struja tog vremena, da bi pokazala specifični egzistencijalni položaj Crnjanskog u srpskoj kulturi, položaj samotnika – rekao je Lompar.

On je dodao da su polemike Crnjanskog veoma dugo bile tabu u našoj javnosti jer su neki od aktera tih polemika bili u položaju, nakon Drugog svetskog rata, da monopolišu njihov smisao. Ovim predavanjima, kako je istakao, želeo je da pokaže društveno političku, pa i umetničku evoluciju društvenog položaja Crnjanskog u međuratnoj književnosti, genezu njegovog kretanja kroz lavirinte jugoslovenstva, sve do izvesnog odmaka usled uviđanja trošnosti samog poduhvata, do pomeranja ka nečemu što se samo ponekad oglašavalo kao srpsko stanovište.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rCn4qBpdHKI[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja