Završen 46. INFANT

02/07/2019

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, u utorak 2. jula 2019.godine u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, svečano je zatvoren 46. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.

Žiri festivala u sastavu Borka Golubović Trebješanin, novinarka i kritičarka lista „Politika“, Rita Gobi, plesačica i koreografkinja, i reditelj Filip Markovinović, najuspešnijom predstavom u celini proglasio je komad iz tri dela „Greška pri sletanju“, „Ja sam goblin“ i „Srebrni nož“ u izvođenju trupe Goblin parti iz Južne Koreje. Nagrada se sastoji iz novčanog iznosa i povelje.

Za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika povelja je dodeljena predstavi „Smrt Fašizmu!O ribarima i slobodi“ Reflektor teatra iz Beograda.

Predstava „Ljudska sramota“ Rete teatra 41 iz Italije takođe je nagrađena poveljom „za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti ili stvaralaštva u najširem smislu“.

U čast nagrađenih, odigrana je predstava „U tišini pozornice“ Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

Na 46. INFANT-u, koji je počeo 25. juna, a čiji je slogan ove godine glasio „U potrazi za ljudskošću“, novosadska publika je imala priliku da pogleda 15 predstava po izboru selektorke Sanje Krsmanović Tasić a u izvođenju teatarskih trupa iz osam zemalja (Nemačka, Palestina, Južna Koreja, Češka, Italija, Švajcarska, Francuska i Srbija).

Svi performansi su izvođeni u Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i na više otvorenih lokacija.

Obrazloženje žirija možete pročitati ovde

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja