ZAUZMI POZU, ČITAJ PROZU SA JASMINKOM PETROVIĆ!

18/10/2016

 Na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada u četvrtak, 20. oktobra 2016, u 12 časova biće održana promocija knjige Jasminke Petrović „Leto kada sam naučila da letim“ u izdanju Kreativnog centra.

Razgovor sa autorkom vodiće učenici osnovnih škola: „Jovan Popović“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Đorđe Natošević“. Program ujedno predstavlja prvo u nizu druženja osnovaca sa piscima za decu u okviru standarnih programa Međunarodnog festivala proze – “Prosefest”, u kojima su do sada učestvovali novosadski gimnazijalci. Na taj način i mlađi učenici imaće priliku da se upoznaju sa proznim stvaralaštvom van njihovog redovnog školskog programa, te da ostvare živi kontakt sa svojim omiljenim piscima.

Nagrade:

jasminka

NEVEN                      PLAVI ČUPRAK

  DOSITEJEVO PERO      GAŠINO PERO

O knjizi

Napisala Jasminka Petrović

Ilustrovao Dobrosav Bob Živković

Odlazak na more s bakom u posetu kod druge bake svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Ali leto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može lepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odeljenja. Najzad se može desiti i da tamo odakle si samo želeo da odletiš, poželiš da se vratiš ponovo. Uz karakterističnu mešavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza ljudskog iskustva, Jasminka Petrović u ovom romanu pruža pogled na posledice prethodnih decenija iz perspektive današnje generacije mladih, ali istovremeno se bavi i univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i porodice, u kojima će se verovatno prepoznati svaki mladi čitalac ili čitateljka.

 

O autorki

  Jasminka Petrović (1960) studirala je španski jezik i književnost. Napisala je više od 30 knjiga za decu i mlade (Škola, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Od čitanja se raste, Porodica, Bonton, Da li ste vi žaba?, 35 kalorija bez šećera, Dugina dolina…). Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Jasminka Petrović je bila urednik tinejdžerske emisije na radiju. Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Huper, Politikin Zabavnik). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Sa udruženjem „Krokodil“ organizuje književni festival za decu „Krokodokodil“. Scenarista je dečje serije „Kukuriku šou“ (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade „Ura kultura“. Inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom. Veliku podršku dobija od porodice, rodbine i prijatelja. Voli jesen, more i vetar.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja