“Zamrznutim tonovima” počela manifestacija Novi Sad Open art

28/09/2017

Izložbom fotografija autora Marka Ristića „Zamrznuti tonovi“ u Klubu Tribina mladih otvorena je četvrta po redu manifestacija “Novi Sad Open Art – NOA”.

Ova izložba razlikuje se od svega što je novosadska publika imala prilike da vidi s obzirom da je njenom otvaranju predhodila “zabava” na kojoj je publika imala priliku da se uz muziku u opuštenoj atmosferi druži sa umetnikom. S druge strane, ovako specifična izložba, baš kao i njen simboličan naziv, nije mnogo iznenadila poznavaoce rada Marka Ristića koji je jedan od aktivnijih koncertnih fotografa poznat po tome što radi kao oficijalni fotograf bendova Goblini i Ritam nereda, i kao oficijalni fotograf Exit Festivala i još nekoliko regionalnih festivala, Na izložbi su predstavljene fotografije sa koncerata koje su nastale u prethodnih devet godina – od Goblina do The Podigy, Slayer, The Killers i Marilyn Manson Izložbu fotografija publika može pogledati do 8. oktobra.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada  i jedan od selektora manifestacije NOA, Sunčica Marković poželela je svim prisutnim dobrodošlicu i izrazila veliko zadovoljstvo što ovaj projekat živi već četvrtu godinu kao i da joj je posebno drago što je ovogodišnja manifestacija započela izložbom fotografija Marka Ristića.

Autor izložbe izrazio je veliko žaljenje što nije bio u mogućnosti da izloži više fotografija i da mu je jako teško bilo izabrati samo šezdesetak fotografija iz svog devetogodišnjeg rada, ali i nadu da će za to biti još ovakvih prilika.

Bogat program manifestacije NOA nastavlja se u petak 29. septembra u dvorcu Eđšeg izložbom grupe autora „Savremeni narativ na papiru“ na kojoj će se predstaviti 28 umetnika iz Srbije i 2 umetnika iz Poljske, a sve prisutne kroz iložbu stručno će voditi istoričarka umetnosti Jelena Milosavljević. Izložba „Savremeni narativ na papiru“ može se pogledati do 4. oktobra. Likovne radionice za decu i odrasle “Umetnost na papiru” na programu su od 29. septembra do 4. oktobra. Poslednjeg dana manifestacije, 4. oktobra, u 17 časova biće održano Crtanje uživo za studente, a od 19 časova održaće se Tribina i razgovori na temu „Savremeni narativ na papiru“ u kojoj će učešće uzeti  profesori crtanja iz Novog Sada i Beograda

Akcenat ovogodišnje manifestacije je na afirmaciji vizuelnih umetnika, istoričara umetnosti, kreiranju nove publike i uključivanju dece u sadržaje, kako u sklopu publike, tako i kao učesnike, a posebno je značajan zato što umetnicima daje priliku da se predstave raznovrsnoj publici i da prodaju svoja dela.

Dragan Krstić

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja