VOKALNA RADIONICA DUHOVNE MUZIKE IVANA MUDIJA

23/04/2015

 Od mise Pape Marčela do Džona Taverena

 

Prezentacija vokalne radionice duhovne muzike koju je vodio kompozitor i dirigent Ivan Mudi „Od mise Pape Marčela do Džona Taverena“ održana je u svečanoj sali gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, pred puno posetilaca i u sjajnoj atmosferi.  U događaju je učestvovao akademski kamerni hor, a na programu su bila dela Palestrina, Tavenera, Zesa, Adamisa i Perta.

Ovo je bila radionica sa studentima, horskim pevačima, tridesetak njih ukupno, koja je imala glavnu muzičku ideju da se izvede Palestrinina Misa pape Marčela, centralno delo koje je spaslo polifoniju i, na neki način, vokalnu muziku 16. veka, a koja nikad nije izvedena u Novom Sadu. Drugi deo koncerta je takođe praksa koja se više na Zapadu, nego kod nas uspostavila, a to je renesansna, stara muzika, u kombinaciji sa novom, pa su posetioci čuli četiri kompozicije pravoslavnih savremenih autora.

Kompozitor i dirigent Ivan Mudi je rođen u Londonu 1964. godine. Studirao je muziku i teologiju na univerzitetima u Londonu (osvojivši nagradu Rojal Holovaj 1984. za svoju kompoziciju Tri poeme Ane Ahmatove), Joensu i Jorku (gde je stekao doktorsku diplomu), gde su mu predavali Brian Denis, Sir Džon Tavener iVilijam Bruks. Živi u Estorilu, Portugal, sa suprugom, pevačicom Suzanom Deniz Mudi i njihovo troje dece, Sebastijanom, Sofijom i Barbarom. Istočno liturgijsko pojanje je imalo dubok uticaj na njegovu muziku, kao i duhovnost i liturgije Pravoslavne crkve. Njegova muzika se izvodi i emituje širom Evrope, u Japanu, SAD-u i Južnoj Americi.

DSC_5559

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja