Велико признање за Весну Каћански, уредницу музичког програма Културног центра

11/12/2013

Весна Каћански, уредница музичког програма Културног центра Новог Сада, и уредница Новосадског џез фестивала који је прошлог месеца по 15. јубиларни пут одржан у нашем граду, пре неколико дана се вратила из Дортмунда где је од градоначелника овог немачког града Улриха Сирауа добила признање за „ванредан лични удео у стварању Међународног Великог Оркестра и њен ангажман на пројекту East West European Jazz Orchestra TWINS ”.

Међународни Џез пројекат, од 1998. године је, уз учешће музичара из Ростова на Дону/Русија, Новог Сада/Србија и Дортмунда, омогућио размену музичара и обележио културни живот у ова три града па и шире. Градоначелник је и Весни Каћански, као и целом оркестру, пожелео “успешан наставак пројекта и звучну будућност”.

Овим поводом, пресс служба града Дортмунда је упутила немачкој јавности саопштење у којем се наводи да је главни градоначелник Дортмунда Улрих Сирау уручио признања Весни Каћански и музичарима, 3. децембра пре почетка концерта у клубу Домицил. Поред Весне, признања су добили и: Арам Рустаминатс, руководилац Школе џеза Ким Назаретов у Ростову на Дону, Андреј Махнев, ко-диригент и руководилац Дечјег великог оркестра Ростов на Дону.

Овај пројекат, на који је град Дортмунд, иначе град побратим нашег Новог Сада, толико поносан је започео пре 15 година међусобним посетама ансамбла Глен-Бушман-Џез-Академије из Дортмунда и Школе џеза Ким Назаретов из Ростова – резултат настојања. Као трећи братски партнерски град, 2003. године, прикључио се Нови Сад који има Новосадски џез фестивал интернационалног карактера, а већ следеће године се десило оно што се дешава када се музичари нађу на истој линији, када се осете: основали су оркестар.

„International Big Band“ како су се првобитно звали, одмах је кренуо на турнеју од Ростова до Волвограда. 2005. године наставили су ништа мање успешну турнеју по Немачкој. Контакти су се интензивирали на заједничким пробама, на радионицама и наступима. Понекад немогући и непремостиви проблеми при преласку државних граница бивали су у потпуности занемарени превазилажењем музичких граница и богатством заједничког музицирања џеза.

-Поводом десетогоришњице сарадње Бироа за културу града Дортмунда и Културног центра Новог Сада, позвао ме је г. Буркхард Ринше, референт за међународну културну сарадњу, као и г. Уве Плата, саксофонисту и професора на Џез академији „Глен Бушман“, те смо се осврнули на нашу досадашњу десетогодишњу сарадњу, као и на сарадњу са уметницима из Ростова, из Русије. Сарадња Новог Сада и Дортмунда траје више од 30 гоидна. Уз осврт на Новосадски џез фестивал, радионице, Летњу џез академију Нови Сад – Дортмунд, помињали смо и друге могућности у оквиру културне сарадње, у блиској будућности. Знајући да се Нови Сад припрема за кандидатуру за Европску престоницу културе 2020. године, господин Ринше је замолио да пренесем поруку Граду Новом Саду да Дортмунд жели да подржи Нови Сад у овом настојању, и да, пошто има велико искуство у пословима у вези са кандидатуром и постизањем тог циља, јер је пре три године цела област Рур била Европска престоница културе, град Есен, постоји спремност да то искуство подели са Новим Садом и пружи помоћ тиму који ради на остварењу тог циља – изјавила је Весна Каћански по повратку из Дортмунда.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања