Večernjim koncertom horova obeležen Božić po julijanskom kalendaru

28/01/2014

Ukupno četrnaest horova iz Novog Sada i Vojvodine učinilo je božićne praznike ispunjenijim za sve Novosađane u dva programa koje je Kulturni centar Novog Sada organizovao povodom proslave Božića po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Drugog dana Božića po gregorijanskom kalendaru je na Trgu slobode održan Promenadni koncert na kojem je učestvovalo sedam horova, a takođe je sedam horova sinoć nastupilo u Velikoj sali KCNS-a, drugog dana božića po julijanskom kalendaru.
– Kulturni centar Novog Sada i grad Novi Sad su od prošle godine obnovili jedan lep običaj da se, u našem gradu proslavljaju božićni praznici, nakon duge pauze od 70 godina koliko su zvanična obeležavanja ovih radosnih praznika izostala. Ove godine, odlučili smo se za koncerte horskih ansambala kako bismo predstavili publici bogatu tradiciju horskog pevanja po kojoj su Novi Sad i Vojvodina poznati i van granica naše zemlje. Posebno mi je drago što će večeras pred nama nastupiti i deca u Mešovitom inkluzivnom horu “ISON”, kao i hor “Bajićevi slavuji” – dečji hor Muzičke škole “Isidor Bajić” koji će nam pevati pesme koje je komponovao naš poznati novosadski kompozitor Jovan Adamov, koji je svojim božićnim pesmama dočarao deci božićne običaje, izjavio je direktor KCNS-a dr Andrej Fajgelj čestitajući prisutnima praznik.
Sinoć su, pred punom salom KCNS-a, nastupali: Mešoviti hor “Sveti Roman Slatkopojac” iz Petrovaradina pod rukovodstvom Jevgenije Kojić, Mešoviti hor Srpskog pevačkog društva u Rumi sa dirigentom Milom Radonić, Ženski tercet “Slavjanki“ iz Čortanovaca pod umetničkim rukovodstvom Milana Malbaše, “Novosadski nonet” sa njihovim umetničkim rukovodiocem Sinišom Pejakovim, Muški hor Eparhije Sremske Sv. Nikolaj iz Sremskih Karlovaca sa dirigentom Jovanom Pejićem, Dečji hor “Bajićevi slavuji” Muzičke škole “Isidor Bajić” koji vodi dirigent Ana Kovačić i Mešoviti inkluzivni hor ISON iz Novog Sada kojim rukovodi i diriguje Miodrag Blizanac.
Deca iz hora “Bajićevi slavuji” su prijatno iznenadila publiku kada su, za vreme nastupa hora “ISON”, počela u sali da dele božićne čestitke sa lepim željama. Čestitke su pravila deca iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, kao i deca iz škole “Dr Milan Petrović”.
Program povodom božićnih praznika organizovao je Kulturni centar Novog Sada, a Muzička škola “Isidor Bajić” je za oba koncerta ustupila električni klavir, instrument bez kojeg program ne bi bilo moguće realizovati.
Još slika sa ove manifestacije možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gz89HJMhY0A[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LUJCVgSq1Ek[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja