Uživaj u onome što imaš, a žudi za onim što želiš!

18/06/2014

 

Studenti Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, obeležili su 100 godina od smrti velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Umetničko veče obuhvatilo je nesvakidašnju predstavu “Mokranjac u nas-sada i zauvek”, i koncert klasične muzike.

Mokranjac je kompozitor koji je zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u klasičnu muziku, a njegovom zaslugom osnovan je i prvi gudački kvartet. Njegovo stvaralaštvo, u odnosu na narodnu melodiju, leži kao materijal za umetničko delo. U Mokranjčevim delima ispoljava se odumiranje romantizma i rađanje realističkog nacionalnog pravca.

Studenti sa Muzičkog odseka, kroz predstavu “Mokranjac u nas- sada i zauvek”, prikazali su kako se rađanje ovakve muzike izugbilo sa svim njenim vrednostima i onim što dosnosi. Oni su Mokranjca doveli u njihovo vreme, iako on sve to sanja, mogao je da vidi kako mladi ljudi vole muziku i dobru melodiju, ali zarad trenda uspevaju da je pokvare, ili ona da pokvari njih.

Puna Velika sala KCNS bila je oduševljena predstavom, a na licima sugrađana mogla se videti i reakcija da se slažu sa onim što im studenti predstavljaju, šaljući im jasnu poruku da je muzika umetnost koja treba da im probudi pozitivne emocije, što je i sam Mokranjac govorio. Da je poruka jasno stigla do primalaca, pokazao je i gromoglasni aplauz.

Nakon predstave, usledio je koncert gde su daroviti studenti ovog fakulteta odsvirali neke od najpoznatijih kompozicija Vilijamsa, Mocarta, Rosinija, Bacinija, Biničkog i drugih proslavljenih kompozitora. U pratnji klavira Nevena Milovanović, smenjivali su se budući akademici, Katarina Regović-flauta, Zorica Beloica-mecosporan, Anđela Kočović-violina, Milan Malinović-harmonika, Vojislav Spasić-tenor. Novosadski Kulturni centar nesumnjivo je uspeo da oživi klasičnu muziku koja je zasigurno osvojila nove generacije.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja