USPEŠAN KONCERT DECE IZ RADIONICE „EL SISTEMA“ NA KOLARCU

04/05/2017

Muzička radionica za decu „El Sistemaˮ iz Novog Sada, imala je svoj nastup u okviru godišnjeg koncerta „El Sistema i prijateljiˮ koji je održan 25. aprila na Kolarcu u Beogradu. Pokrovitelji razvojnog programa „Evropski Progresˮ– Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, pomogli su održavanje beogradskog koncerta.

Već tri godine, u saradnji Kulturnog centra Novog Sada i novosadskog Centra za socijalni rad, održavaju se muzičke radionice „El Sistemaˮ namenjene, prvenstveno, socijalno ugroženim grupama dece. Ovaj program okuplja decu iz različitih socijalnih sredina kako bi se ona u harmoničnoj saradnji upoznala sa muzikom različitih stilskih epoha i stvarala novi, drugačiji i lepši svet. Kroz ovaj program, u Novom Sadu je prošlo više od 50 polaznika.

Ovu obrazovnu metodu, koja pomoću muzike podstiče najfinije emocije i kreativnost kod dece, osmislio je 1975. godine dr Hose Antonio Abreu, dirigent iz Venecuele, ujedno i pijanista, ekonomista, pedagog, aktivista i političar. Program se od tada raširio u preko 60 zemalja i obuhvatio je četiri miliona dece.

Na Kolarcu, uz Novosađane, nastupilo je više od stotinu dece, učesnika ovog projekta, iz Jagodine, Vranja, Paraćina, Obrenovca, Surdulice i Bujanovca. Koncertom je dirigovao Herardo Estrada, violinista i perkusionista iz Venecuele.

Đurđa Papazoglu, izvršni i umetnički direktor Music art project – El Sistema iz Srbije , ističe da se program za koncert na Kolarcu spremao oko mesec dana.

-Program je nekim učesnicima bio poznat još od ranije, jer su ga izvodili na Nišvil festivalu u avgustu 2016. godine. U pitanju su deca iz hora muzičke škole „Stevan Mokranjacˮ iz Vranja i deca iz hora „Kruna od notaˮ iz Obrenovca, pored mladih perkusionista iz Novog Sada. Za drugu decu iz Novog Sada, Jagodine i Paraćina, kao i za decu koja su se tek od jeseni pridružila ovom projektu, pesme su bile novina. Najintezivniji rad je bio na četvorodnevnom kampu u Vranju, u kome smo svu decu koja su nastupila na koncertu (njih 140), okupili da rade sa dirigentom Herardom Estradom – kaže Papazogluova.

Deca iz novosadskog centra, zajedno sa drugarima iz drugih centara, kroz hor ali i kroz orkestar (na perkusionističkim instrumentima), predstavila su beogradskoj publici repertoar srpskih etno pesama u duhu i stilu folklorne tradicije drugih naroda – džez, kao i u stilu modernih žanrova, ali i folklorne melodije iz Afrike i Latinske Amerike.

– Pošto je El Sistema Srbija deo većeg programa El Sistema Evrope i Global, u saradnji sa našim partnerima mi često dobijamo njihovu notnu građu. Tako su pesme „Hoja ho”, „Poko a poko”, „Mene majka jednu ima”, potekle iz austrijske organizacije „Superar”, gde su autori dirigent Endi Ikonočea i horovođa hora bečkih dečaka Gerald Virt – objašnjava Papazogluova.

Rad na tim kompozicijama trajao je više meseci. Proces je bio izuzetno komplikovan, ne samo za hor uz manji korpus instrumenata, već i za veći orkestar koji uključuje i gudače. Glavni tvorac muzičkih ideja je horski dirigent iz Vranja Aleksandra Savić, a muzički doprinos u duhu džeza dali su  aranžeri I. Bahun, I. Aleksijević i M. Končetov.

Od nastupa u Beogradu očekivalo se da deca što uspešnije predstave sve što su mesecima do tada spremali, da uspostave kontakt sa publikom koja je tu, ne da ih ocenjuje i procenjuje, već da zajedno sa izvođačem podeli radost muziciranja. Upravo taj  rezultat je i postignut.

U narednom periodu, deca iz novosadske radionice nastaviće da se unapređuju u radu sa nastavnicom Majom Vukobrat, a posećivaće ih i dirigent Herardo Estrada.

– S obzirom na to da su deca u saradnji sa dirigentom Estradom izuzetno perkusionistički napredovala i da smo već duže vreme razmišljali o sistemskom uvođenju tih instrumenata u njihovo muzičko obrazovanje, ambasada Venecuele je izjavila da želi da donira deci iz Centra za socijalni rad grada Novog Sada nekoliko perkusionističkih instrumenata – rekla je Papazoglu.

Pored redovnih muzičko – obrazovnih aktivnosti, u budućnosti se planiraju novi koncerti u Beogradu i Novom Sadu, čiji je cilj da se ponovo okupe deca iz cele Srbije.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja