Uskršnji duh u dečjim radionicama dvorca Eđšeg

13/04/2018

U realizaciji Kulturnog centra Novog Sada, u dvorcu Eđšeg, već godinu dana održavaju se besplatne likovne radionice za decu. Od predškolskog uzrasta pa do 8. razreda, deca iz socijalnog programa, Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, kao i nekoliko novosadskih škola, upoznaju se sa raznim likovnim tehnikama uz pomoć profesorki i akademskih slikarki Danijele Vimić i Smiljane Kubet.

– Teme radionica su nam raznovrsne. Nastojimo da maštom i dečjim vrednim rukama propratimo i gradske manifestacije. Pored toga, imamo i naše teme kroz koje se deca likovno razvijaju. Radimo raznim tehnikama, od crtačkih preko slikarskih. Crtamo olovkama, flomasterima, bojicama, temperama, vodenim bojama i pastelima – kazala je Danijela Vimić.

Ovog puta tema radionice bio je Uskrs. Pored slikarskih radova posvećenih ovom prazniku, deca su jaja od stiropora „oživela” bojama pomoću flomastera i pastela.

– Uvodeći decu u svet slikanja, trudile smo se da ih oslobodimo strahova, da se opuste i posvete svom talentu i željama. Ovaj rad može da im posluži kao smernica za buduću profesiju. Njihov napredak je svakodnevan, iznenađuju nas svojom bezgraničnom maštovitošću i kreativnošću – objasnila je Smiljana Kubet.

Grupe imaju od 10 do 30, a ponekad i više dece. Atmosfera u radionici je toliko pozitivna da se i roditelji ove dece rado upuste u ovu likovnu avanturu. To je voditeljima radionica velika satisfakcija, jer govori o kvalitetu ovakvog načina rada sa decom.

     – Do sada smo imali dve izložbe, a planiramo i junsku postavku na kojoj će biti izloženi radovi svih tematika –najavila je Vimićeva.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja