U susret PROSEFESTU

10/04/2013

Međunarodni festival proznog stvaralaštva “Prosefest” počinje 17. Aprila u Kulturnom centru Novog Sada I novosadskim gimnazijama. Kulturni centar je organizovao nekoliko programa “U susret Prosefesu” I tako smo imali priliku da se u ponedeljak upoznamo sa aktuelelnom svetskom književnošću kroz niz antologija predstavljenih domaćoj publici zahvaljujući ediciji “Pogled preko svega” izdavačke kuće “Agora”. 

Nataša Kampmark i Majkl Vajlding priredili su “Priče iz bezvremene zemlje”, antologiju moderne australijske proze, koja bi domaćoj publici trebalo da malo približi svet koji predstavlja najudaljeniji kontinent „Stvarnost u Australiji je drugačija, potpuno, ne samo u odnosu na našu već na Evropu uopšte“- rekao je Nenad Šaponja, govornik na jučerašnjem predstavljanju. „Ovo je četvrta po redu antologija australiske književnosti na srpskom jeziku, imamo utisak da je Australija, pa i njena književnost, marginalizovana ali nije, naprotiv, vrlo je značajna a Patrik Vajt je i dobitnik Nobelove nagrade dok je urednik ove antologije, Majkl Vajlding, jedan od najznačajnijih živih pisaca“- istakao je Šaponja. 

Nataša Kampmark je ukratko upoznala publiku sa razvojem australijske knjige, kako doseljeničke tako i aboridžinske „Od prvih zatvorskih ispovesti, preko dece doseljenika, australijska književnost mami temama i osvaja svet, uz nobelovca Patrika Vajta, dvostrukog dobitnika Bukerove nagrade Pitera Kerija pa zaključno sa ovom antologijom“. Nakon vrlo smele izjave o antologiji PRIČE IZ BEZVREMENE ZEMLJE i kratkim upoznavanjem sa fascinantnim fenomenom aboridžinske književnosti, usledilo je objašnjenje i prijatni šok u publici „Najstarija piča ili odlomak u ovoj knjizi napisan je pre svega petnaest godina, dok mnoge ove sadržene još nisu ni u australiji objavljene te ih srpska publika može okusiti prva“ obradovala je goste Kampmarkova. 

„Priče, iako nove, idu do u kolonijalno doba, iskusićete teškoće, lepote ali i multikulturalnost i multirasnost jedne australijske zajednice“, rekla je Kampmarkova i dodala da su pisci sa oduševljenjem prihvatali njen i Vajldingov poziv i sami se uključivali u stvaranje ovog dela. „Zahvalila bih se izdavaču koji kroz ediciju POGLED PREKO SVEGA neguje književnost i književnu umetničku prozu, umesto štancovanja populističkih novela koje su tu radi materijalne dobiti“. 

„Svet je toliko materijalan, materijalistički, da svi koji se bave kulturom prosto postaju suvišni, a mi u tom svetu toliko dugo živimo da najčešće toga nismo ni sveni“- zaokružio je priču Nenad Šaponja i podsetio da je u sredu u prostorijama Kulturnog Centra predstavljanje antologije argentinske književnosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja