У сусрет ПРОСЕФЕСТУ

10/04/2013

Међународни фестивал прозног стваралаштва “Просефест” почиње 17. Априла у Културном центру Новог Сада И новосадским гимназијама. Културни центар је организовао неколико програма “У сусрет Просефесу” И тако смо имали прилику да се у понедељак упознамо са актуелелном светском књижевношћу кроз низ антологија представљених домаћој публици захваљујући едицији “Поглед преко свега” издавачке куће “Агора”. 

Наташа Кампмарк и Мајкл Вајлдинг приредили су “Приче из безвремене земље”, антологију модерне аустралијске прозе, која би домаћој публици требало да мало приближи свет који представља најудаљенији континент „Стварност у Аустралији је другачија, потпуно, не само у односу на нашу већ на Европу уопште“- рекао је Ненад Шапоња, говорник на јучерашњем представљању. „Ово је четврта по реду антологија аустралиске књижевности на српском језику, имамо утисак да је Аустралија, па и њена књижевност, маргинализована али није, напротив, врло је значајна а Патрик Вајт је и добитник Нобелове награде док је уредник ове антологије, Мајкл Вајлдинг, један од најзначајнијих живих писаца“- истакао је Шапоња. 

Наташа Кампмарк је укратко упознала публику са развојем аустралијске књиге, како досељеничке тако и абориџинске „Од првих затворских исповести, преко деце досељеника, аустралијска књижевност мами темама и осваја свет, уз нобеловца Патрика Вајта, двоструког добитника Букерове награде Питера Керија па закључно са овом антологијом“. Након врло смеле изјаве о антологији ПРИЧЕ ИЗ БЕЗВРЕМЕНЕ ЗЕМЉЕ и кратким упознавањем са фасцинантним феноменом абориџинске књижевности, уследило је објашњење и пријатни шок у публици „Најстарија пича или одломак у овој књизи написан је пре свега петнаест година, док многе ове садржене још нису ни у аустралији објављене те их српска публика може окусити прва“ обрадовала је госте Кампмаркова. 

„Приче, иако нове, иду до у колонијално доба, искусићете тешкоће, лепоте али и мултикултуралност и мултирасност једне аустралијске заједнице“, рекла је Кампмаркова и додала да су писци са одушевљењем прихватали њен и Вајлдингов позив и сами се укључивали у стварање овог дела. „Захвалила бих се издавачу који кроз едицију ПОГЛЕД ПРЕКО СВЕГА негује књижевност и књижевну уметничку прозу, уместо штанцовања популистичких новела које су ту ради материјалне добити“. 

„Свет је толико материјалан, материјалистички, да сви који се баве културом просто постају сувишни, а ми у том свету толико дуго живимо да најчешће тога нисмо ни свени“- заокружио је причу Ненад Шапоња и подсетио да је у среду у просторијама Културног Центра представљање антологије аргентинске књижевности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања