U Novom Sadu počeo osmi stručno-naučni skup bibliotekara Srbije “Biblionet”

05/06/2014

 

Povodom otvaranja osmog po redu stručno-naučnog skupa „Biblionet“, u Svečanoj sali Gradske kuće, dobrodošlicu bibliotekarima iz čitave Srbije, poželeli su gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, posebni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Zoran Perović, direktorka Narodne biblioteke Srbije Svetlana Jančić i Dragan Kojić direktor gradske biblioteke u Novom Sadu.Ovaj skup, koji okuplja više od stotinu bibliotekara, počeo je danas u Kulturnom centru Novog Sada, u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke u Novom Sadu. Tema  skupa je „Digitalne kolekcije u bibliotekama Srbije“.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević  poželevši dobrodošlicu, nije krio zadovoljstvo što se održava niz aktivnosti u kojima će učestvovati gotovo sve starosne strukture sugrađana, od najmlađih, pa do onih najstarijih.

„Novi Sad kao domaćin ovog skupa, sa temom koja je vrlo aktuelna u današnje vreme, prvi je u našoj državi koji je pokrenuo i realizovao digitalizaciju kulturne baštine. Mislim da su tema i skup dobro osmišljeni, i okupljaju veliki broj stručnjaka iz cele države. Ubeđen sam da će u toku ova dva dana, oni imati kvalitetne sastanke i radionice, a voleo bih da ovaj skup postane još jedan simbol našeg grada. – rekao je Vučević .

Zajednica matičnih biblioteka Srbije je organizacija osnovana u cilju izgradnje jedinstvenog bibliotečko-informacionog sistema u Republici Srbiji, unapređivanja ostvarivanja matičnih funkcija i matičnosti u bibliotekarstvu, kao i unapređivanja bibliotečko-informacione delatnosti i upravljanja bibliotekama. Savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, Zoran Perović rekao je da je digitalizacija među prioritetima ovog republičkog resora, jer to predstavlja mogućnost da jedan narod vidi gde je i kuda ide.

“Digitalizacija kulturnih baština će više biti proces nego projekat, mi smo odvojili značajna sredstva u budžetu za izgradnju kapaciteta svih ustanova kulture, pa ćemo se i potruditi da preuzmemo vođstvo u koordinaciji procesa digitalizacije  i tako učinimo dostupnim arhivsku građu najširoj javnosti. –rekao je Perović dodavši da je za ovaj proces potrebna i komunikacija sa ministarstvima prosvete i nauke i telekomunikacija. Direktorka Narodne biblioteke Srbije, Svetlana Jančić i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić složili su se da je ovaj načuni skup postao renomirena manifestacija, koja, okupljajući stručnjake iz cele Srbije i razmenom iskustava i ideja, podiže svest o kulturnoj baštini čitave zemlje i na taj način omogućava razvoj i promociju matičnih biblioteka u našoj zemlji.

Ova manifestacija, koja ima republički karakter, gde se okupljeni stručnjaci bave aspektima bibliotečko-informacionom delatnošću, ima za cilj promovisanje matičnih biblioteka, podsticanje razvoja naučno-istraživačkog rada u srpskim bibliotekama, razvijanje kreativnosti i iniciranje razmene ideja u savremenoj bibliotečkoj teoriji i praksi. U naredna dva dana oni će u Kulturnom centru Novog Sada imati nekoliko radnih sesija na kojima će razmenjivati iskustvo iz raznih oblasti koje se tiču digitalizacije i digitalnih kolekcija u bibliotekama u Srbiji.

 

   

   

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja