U Gradskoj kući promovisan projekat “Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada”

20/09/2013

2Javni skup povodom svečanog potpisivanja Sporazuma o saradnji institucija koje su uključene u projekat „Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada“ održan je u Svečanoj sali Gradske kuće u prisustvu pomoćnika ministra kulture i informisanja Miladina Lukića i pomoćnika ministra za elektronske komunikacije, informatičko društvo i poštanski saobraćaj Nebojše Vasiljevića. Projekat Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada deo je dugoročnog strateškog plana Grada Novog Sada i kao takav uključiće prikupljanje i sistematizaciju već digitalizovane građe kao i digitalizaciju odabrane građe koja čini kulturnu baštinu Novog Sada.

– Digitalizacija kulturne baštine je izuzetno značajna da bi kulturna baština dobila svoje pravo mesto u modernom informacionom društvu što je svakako jedan o veoma značajnih prioriteta strategije razvoja informacionog društva i uopšte prioriteta Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Digitalizacija je važna kako za očuvanje kulturne baštine tako i za i njenu dostupnost –  istakao je pomoćnik ministra za elektronske komunikacije, informatičko društvo i poštanski saobraćaj Nebojša Vasiljević.

– Informaciona revolucija je pred nas postavila niz izazova i niz prilika, a Novi Sad će pokušati da preuzme liderstvo u tom polju i kroz projekat „Digitalizacija kulturne baštine“ približi ono što trenutno stoji u arhivima, korisnicima preko njihovih mobilnih uređaja  i interneta – rekao je da je direktor Kulturnog centra grada Novog Sada dr Andrej Fajgelj.

Dejan Čelar, direktor JKP “Informatike je na skupu predočio tehničku zahtevnost projekta, kao I činjenicu da će stručnjaci iz ovog preduzeća proširiti platform tako da ona neće obuhvatiti samo građu kulturne baštine već i sve relevantne informacije o gradu.

 

Platforma može postati nezamenljiv izvor informacija, a bila bi lako dostupna i korisna građanima Novog Sada, kao i svima koji Novi Sad posećuju ili u njemu nalaze poslovni izazov. Platforma je predstavljena i kroz kratak video spot koji je dočarao njenu upotrebnu vrednost i  mnoštvo opcija za pretraživanje kao što je digitalni arhiv, panorame Novog Sada, 3D interaktivni prikazi Grada, servisne informacije o saobraćaju koje će biti obuhvaćene na jednom mestu i dr.

Ambasada SAD podržala je ovaj projekat, a šef Kancelarije za medije i kulturu Ambasade SAD u Srbiji Rajan Rolands istakao da je veoma važno da ljudi imaju pristup kulturi preko interneta ili drugih izvora, jer je kultura bogatsvo za sve ljude i najbolja opcija je podeliti to bogatstvo sa što većim brojem ljudi.

Predavanje „Strategija uspešne digitalizacije kroz primere projekata digitalizacije u SAD“ održala je dr Deana Markum iz ITAKA konsultantske organizacije za digitalizaciju iz SAD, nakon čega je organizovan i Okrugli sto u kojem su učestvovali predstavnici institucija uključenih u ovaj projekat.

Nosioci projekta „Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada“ su Gradska uprava za kulturu, Kulturni centar Novog Sada i JKP Informatika, a prvi vidljivi rezultati projekta „Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada“ biće dostupni javnosti do kraja ove godine.

 

 

 

[youtube]http://youtu.be/zU8ZQmQhbpk[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/9zYYKTnR1N0[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/o8nSXrI6JPc[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/nfj-WeyrFUM[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/esPa3tkq0l0[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/huPXgks705Y[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/I2VuTCC5IkQ[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja