U bioskopu Kulturnog centra počeo FILM 2013

25/02/2013

U Kulturnom centru Novog Sada večeras je otvorena filmska manifestacija “Film 2013” koja se i ove godine tradicionalno organizuje povodom beogradskog festivala filma „Fest 2013“. Projekcije će trajati do 7. marta u sali KCNS-a, a reviju je otvorila projekcija kinematografskog ostvarenja kultnog španskog reditelja Aleksa Iglesia „Kako sreća hoće“. Urednik filmog programa Kulturnog centra, Đorđe Kaćanski, podsetio je prisutne uoči otvaranja da je ovo 42 izdanje revije filmova koja kao i svake godine podjednako dopunjuje sadržaj i zbivanja na glavnoj pozornici beogradskog „Festa“ sa jednim glavnim ciljem da do ovdašnje publike dođe dobar i kvalitetan film i pregled onoga što je aktuelna ponuda svetske kinematografije.

– Ovogodišnji Fest upriličava se 41 put, a naša revija je i istorijski dugovečnija, jer se silom prilika tokom devedesetih, zbog tadašnjeg studentskog protesta jedan Fest nije upriličio u Beogradu, a naša revija je održana, tako da je ovo 42 put da se družimo na reviji koja je startovala još davnih godina u okviru ondašnje Tribine mladih novosadskog Kulturnog centra. Premda je beogradski Fest nekada spadao u festivale A kategorije, kada je ovaj festival imao ne samo značajnu filmsku selekciju nego i goste iz sveta filma na kome bi mu pozavideli i drugi najveći svetski festivali, godinama, kako zbog krize, ali i drugog niza okolnosti, festival je onemoćavao, imao sve manje autentične i značajne goste, ali je ipak ostala ona prvotna svrha svakog festivala, a to je da festivali treba da služe promociji dobrog filma – rekao je ovom prilikom Đorđe Kaćanski. On je napomenuo da će publika Kulturnog centra Novog Sada biti u prilici da pogleda više od 20 sjajnih filmskih ostvarenja. 

– Ono što je zanimljivo, na kraju ove revije imaćemo i program koji se zove Dan plus kada će u završnici, u četvrtak, 7. marta, biti prikazan film „Isčezla Albertina“ snimljen po motivima romana Marsela Prusta, dok ćemo premijerno moći da vidimo i film „Nevidljive niti“ Mari Frans Sigler Latrop koji će praktično kod nas imati svoju evropsku pretpremijeru nekoliko meseci ranije jer je rediteljka prilikom posete ustupila ovaj film upravo nama – zaključio je Kaćanski. 

Podsetimo, svaki film tokom revije imaće svoju poslepodnevnu i večernju projekciju, a dnevno će biti prikazivano po dva izabrana filma. Već sutra publiku očekuje projekcija, po mnogima, kinematografskog ostvarenja godine, Hanekeovog filma „Ljubav“, koji će biti prikazan u terminima od 17 i 21 časova. Cena ulaznica biće 300 dinara za 2. i 3. projekciju, dok će 250 dinara koštati 1. i 4. projekcija. Na pet kupljenih ulaznica za bilo koje filmove dobija se besplatna šesta karta za film po izboru.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k9ZqKGyVojM[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja