Tribina “Vasa Eškićević – Sećanje pisano slikarskom paletom”

11/06/2016

U klubu “Tribina mladih” u sredu 15. juna sa početkom u 18 časova biće održana tribina “Vasa Eškićević – Sećanje pisano slikarskom paletom”. Autori su msr Ognjen Karanović, istoričar i Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

Biografija Vase Eškićevića prikaz je slike čoveka čiji je život isključivo služio na polzu brojnim pokolenjima srpskog etnosa. Pripadao je krugu likovnih umetnika koji su baštinili stil akademskog realizma, ali i impresionizma i plenerizma. Bavio se i književnim radom i prevođenjem, a ostao je upamćen i kao strastveni fotograf koji je u svojoj karijeri fotoaparatom ovekovečio neke od najznamenitijih ličnosti i događaja u prošlosti srpskog etnosa (članove srpske kraljevske porodice, državnike, diplomate, povlačenje srpske vojske, naroda i države preko Albanije u Velikom ratu, trenutke na Solunskom frontu, itd), posebno u teškim, ratnim godinama Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Bio je član Književnog odeljenja Matice srpske. Pesme, članke i prevode objavljivao je u „Otadžbini“ (1892), „Luči“ (1896-99), „Braniku“ (1898-99 i 1904), „Srbadiji“ (1923-24), „Severnoj Srbiji“ (1925-26).

Delo Vase Eškićevića predstavlja neodvojiv segment kulturnog nasleđa Grada Novog Sada (gde je preminuo i o trošku gradskog magistrata sahranjen na Uspenskom groblju), Srbije i srpskog etničkog kolektiviteta u celini. Na predstojećoj tribini autori imaju nameru da pored očuvanja pomalo usahlog sećanja javnosti na prvog srpskog slikara sa diplomom Imperatorske likovne akademije u Sankt Peterburgu, akademskoj i stručnoj zajednici, ali i celokupnom društvu, delo i biografiju ovog umetnika predstave i u okvirima autentičnog svedočenja jednog neposrednog i svakako najaktivnijeg učesnika svih zbivanja u kulturno-političkim, književnim i ratnim okolnostima na povesnoj sceni Novog Sada, Vojvodine i Srbije na kraju XIX i u prvoj polovini XX veka.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja