Трибина – Шта могу у Србији после факултета?

19/12/2013

Куда после факултета? Како млади људи да започну каријеру и своје идеје претворе у опипљив производ за који ће добити одређену добробит? Како и на који начин се изборити за своје идеје? Одговоре на та, али и на многа друга питања, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, покушали су да дају филолог и дипломирани економиста, Горан Мирковић, студенткиња мастер студија на Факултету техничких наука, Јелена Чобановић, мастер интернационалне комуникације литванског универзитета, Борислав Веснић, дипломирани новинар, Милан Лисица, студент Рударско-геолошког факултета у Београду, Милорад Убовић и студенткиња журналистике Исидора Филипов.

Да ли је младима у Србији, након завршених студија, заиста изразито тешко да се боре за своју каријеру? Или пак постоје одређене дозе лењости и немотивисаности? Примери шестороговорника, доказују да лоша енергија и беспарица не морају увек да значе демотивацију. Кроз амбициозност и рад на себи и сопственој каријери изалагањем за своје идеје,жеље могу да се спроведу у дело. 

Милан Лисица, дипломирани журналиста, након три године искуства у медијима усмерава се у поље документарног филма. Његова идеја се рађа из љубави према бициклизму, и како је посетиоцима Културног центра објаснио, желео је да повеже две страсти: бициклизам и филм, и на тај начин да створи нешто своје. Уз велику упорност,  труд и веровања у оно што жели да направи, почевши од нуле, обишао је пола света не би ли направио документарни филм о причама бициклиста широм земаљске кугле. Након свог првог завршеног пројекта, долази на идеју за други.

Нисам имао ни једног динара, па сам прво направио план како ћу да набавим новац који ћу инвестирати у свој филм. Корак по корак, моја идеја почела је да се претвара у дело, и за два месеца филм ће бити готов“, казао је Лисица, нагласивши да је изузетно битно веровати у своје циљеве, али и имати самопоуздање, јер, како каже, само тада околина препознаје ваш квалитет. 

Да је ангажовање током студија битно, као и да може да буде и исплативо, доказује група студената која је оформила тим, и својим радом, трудом и ентузијазмом, након неколико завршених пројеката, своје залагање претворила у профитабилну фирму. Такав пример дала је студенткиња архитектуре, Јелена Чобановић, која је са својим колегама, реализовала мноштво идеја које су на крају младим људима почеле да доносе и материјалну добит.

Ми смо се окупили као студенти, јер смо тада имали слободног времена, нешто знања, много добре воље и никакве финансије. Почели смо да радимо ситне ствари, да бисмо после извесног времена, рада и труда дошли до озбиљних пројеката који су почели да нам доносе новац. Први капитал смо тимски уложили у себе, како бисмо унапредили знање које ће се касније много више исплатити“, казала је Јелена, саветујући студенте да се више потруде око својих идеја, додајући да се такав труд увек исплати.

Да постоје млади људи који током студирања схвате да се неће бавити оним за шта се школују, али да ће свакако на неки начин допринети друштву, показује пример Горана Мирковића. Овај момак пуном паром живи живот 21.века, и како каже, на младима је да одреде своја интересовања, али и то да никада не посустају када нешто изразито желе.

За сваку идеју постоји начин а на вама је да размислите како ћете је спровести у дело. Данас вам је свет на длану, врло лако можете да се едукујете о свему користећи интерент и на тај начин дођете до одређених средстава која ће вам помоћи око вашег запослења“, рекао је Мирковић, показавши присутнима неколико примера како да дођу до посла и новца.

Да каријера почиње оног момента када крене студирање, сагласни су Борислав Весинић и Милорад Убовић. Ова два младића, иза себе имају мноштво успешно реализованих пројеката.

Идеја је уједно и изазов, а изазов је покретач свега осталог. Ја сам своје искуство спојио са знањем и тако пробао да демантујем предрасуде које су годинама устаљене у нашој земљи и у региону“, рекао је Убовић, презентујући свој пројекат Икром, у оквиру којег су млади широм Балкана, дружећи се, возили бицикле до Италије.

Присутни су, након презентације, постављали питања, а највише дилеме било је око тога колико је младима у нашој земљи потребно факултетско образовање како би своје идеје спровели у дела. Да је образовање потребно, али не и нужно, било је мишљење једног дела публике, али да су труд, усавршавање и мотивисаност кључ успеха у сваком случају, сагласна је већина младих људи која је посетила ову корисну и инспиративну трибину. 

 

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VcKB4vLD_aY[/youtube]

[youtube]http://youtu.be/K7ybgDPpOPI[/youtube]

[youtube]http://youtu.be/Ob0Atlw_Z-0[/youtube]

[youtube]http://youtu.be/aknWT4GXo6g[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања