Tribina „Srbi i srbofobija u Velikom ratu“ autora profesora doktora Saše Markovića

12/10/2016

Profesor doktor Saša Marković održao je tribinu „Srbi i srbofobija u Velikom ratu“ u sredu 12. oktobra  na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor tribine govorio je o netrpeljivoj i imperijalnoj politici Austro-Ugarske monarhije prema nacionalnim interesima Srba, koja je kulumnirala posle atentata u Sarajevu 28. juna 1914. godine.  U takmičenju oko što ostrašćenije osude Srba, uključili su se i brojni predstavnici društvene elite južnoslovenskih naroda. Očekivana jugoslovenska solidarnost, na vidno razočarenje Beograda, u potpunosti je izostala.

img_5788
Profesor doktor Saša Marković

– Ovo je vrlo zahtevna, odgovorna ali ipak popularna tema u vezi sa Prvim svetskom ratu i odnosu  susednih naroda i velikih sila prema Srbima – rekao je dr Marković.

Profesor doktor Marković istakao je da se Evropa i čitav svet nalaze u periodu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata i u toku protekle dve godine održani su brojni naučni skupovi jer je tema veoma obimna i postoji veliki broj istorijskih izvora koji se bave ovom tematikom. Prema rečima Markovića, istoriografska škola Evrope posvetila je veliku pažnju jednom od najvećih sukoba u istoriji čovečanstva.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Zg1vWi_e36Q[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja