Tribina Psihopolis – Od emocionalne pismenosti do emocionalne ucene

09/12/2013

OD EMOCIONALNE PISMENOSTI DO EMOCIONALNE UCENE (PSIHOPOLIS)1U odonosima koji su nam od velike važnosti, emocionalna ucena smatra se krucijalnom greškom, koja u velikoj meri narušava samopouzdanje. Koliko smo emocionalno pismeni i da li smo žrtva emocionalne ucene,  govorilo se u Kulturnom centru, na poslednjoj u nizu tribina “Psihopolis”. U prepunoj Tribini mladih, psihoterapeutkinja Danijela Živančević, objasnila je koje su to tri ključne poruke ljubavi i naklonosti, kao i to koliko je emocionalna pismenost bitna u svakodnevici.

Emocionalna pismenost, prema rečima Danijele Živančević, podrazumeva zastupljenost kritičnosti, ali i samokritičnosti i to u jednakoj meri. To znači da bi ono što nam ne odgovara trebalo da izjašnjavamo bez ustručavanja, kako bi postigli slobodu duha.

– Bez obzira na to u kojoj smo starosnoj dobi, svakom pojedincu prija kada neko šalje pozitivne poruke. Emocionalna pismenost uči nas da volimo i da prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo. Tada se podiže nivo  samopouzadnja, sloboda duha i govora, osećamo se emotivno i psihički ispunjeni – naglasila je Živančević, objašnjavajući na koje bi emotivne zamke trebalo da obratimo pažnju.

Zbog previše davanja u međuljudskim odnosima, dolazimo do prevelikih očekivanja. Sledeći korak  je razočarenje, a potom i pad samopouzdanja. Ignorisanjem nezadovoljstva problem se ne rešava, već u tom psihološko- emotivnom začaranom krugu  često bivamo emotivno ucenjivani.  Prema rečima psihoterapeutkinje, u odnosima koji su nam važni, a ujedno i bliski, emotivna ucena smatra se manipulacijom. To je jedan od najačih vidova manipulacije, u kojem bliska osoba koristi naše mane i slabosti kako bi dobila ono što želi. 

Kako bi izbegli taj negativni aspekat, posetiocima su udeljeni korisni saveti:

-Usmerite se ka sebi, upoznajte sebe. Nosite se sa svojim osećanjima u slučaju da se drugoj strani nešto ne dopada. Nemojte se lako ljutiti. Ne preuzimajte tuđu odgovornost. Povećavajte svoje samopouzdanje. Ulazite u konflikte, jer su oni zdravi i nekada mogu da donesu pozitivan ishod. – rekla je Danijela Živanović.

U drugom delu trbine, posetioci Kulturnog centra Novog Sada, imali su priliku da postave pitanja. Uglavnom ih je interesovalo kako bi trebalo da postupe u određenim životno-emotivnim situacijama. Tribina je doživela kulminaciju, kada je osoba iz publike, ohrabrena rečima psihoterapeutkinje priznala da je emotivni ucenjivač, tražeći savet kako to da promeni, da bi olakšala život sebi, ali i njoj bliskim osobama.

 

 

Foto: Ana Jovičić

[youtube]http://youtu.be/EcJJMOeDyUM[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja