Tribina PSIHOPOLIS: “Od zaljubljivanja do razvoda”

30/05/2014

 

   

 

Savremeni život donosi promene u gotovo svim aspektima, pa je i brak, kao zajednica, pretrpeo mnoge izmene. U Kulturnom centru Novog Sada, u klubu “Tribina mladih”, održana je Psihopolisova tribina na temu “Od zaljubljivanja do razvoda”, a o savremenom braku govorile su poznate porodične psihoterapeutkinje, Ivana Mihić i Jelena Branković. Naravno, ponovo pred prepunom salom, kako je to svakog poslednjeg četvrtka u mesecu što je uobičajen termin za Psihopolisovu tribinu.

“Brak se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.” – rekao je davno Duško Radović, čije se reči i danas koriste na građanskim venčanjima. Razlika između nekadašnjeg “tradicionalnog” i današnjeg “savremenog” braka je ogromna, a prema rečima porodičnih psihoterapeutkinja, Ivane Mihić i Jelene Branković, razlog za to jesu izgubljene vrednosti u društvu, koje su dovele do toga da danas postoje različite ljubavne veze, koje prerastaju u čudne brakove. Mihić kaže da većina ljudi čim uđe u brak, smatra da će on trajati večno i da nema potrebe za njegovim razvijanjem. Ipak, brak, gledan sa apsekta psihoterapeuta, je nešto mnogo više od zajednice dvoje ljudi.

“ Brak je krhka relacija, koja je povezana sa drugim karakteristima ove zajednice. To govori da je brak u svakom momentu podložan velikoj količini stresa, zbog kojeg može da propadne.Poznato je da veliki deo svog života biramo idealnog partnera, ali to se nastavlja i kada smo u braku” – rekla je Ivana Mihić, objasnivši da se u toku izbora ulaže ogromno poverenje i očekuje velika sigurnost, i zbog toga brak je podložan velikom stresu, koji može dovesti do pucanja ove zajednice.

Onog momenta kada partneri odluče da uđu u brak, tek tada počinje razvoj njihovog odnosa. Oni počinju da se razvijaju u braku, u zajednici s kojom do sada nisu bili upoznati. Transformaciju koju je brak doživeo kao zajednica,  iz “tradicionalnog” u “savremeni”, doneo je veliku količinu stresa ali i uticao na prilagodljivost supružnika. Kako kaže psihoterapeutknja, Jelena Branković, mladi bračni parovi trebalo bi da kreiraju sopstvena znanja kako bi njihov brak trebalo da funkcioniše, a da pritom oboje budu zadovoljni njime. Na ovaj način oni uče suštinu njihovog braka, koji kao takav obezbeđuje kvalitetan život.

“Temelji zdravog partnerskog odnosa, koji se uspostavljaju pre, ili na samom početku braka, doprinose da supružnici uče jedno od drugog, kreirajući međusobno poverenje. Prvi temelj zdravog odnosa jeste komunikacija. Partneri koji imaju otvorenu, jasnu i direktnu komunikaciju imaju zdrav odnos, na kome se zasnivaju ostali temelji koji čine kvalitetan brak. – rekla je Jelena Branković

Da je brak kompleksna zajednica govore i činjenice da današnji partneri često svoju decu koriste kako bi spasili zajednicu. Na taj način roditelji svoju decu uvlače u problem svojih odnosa, i ona tako postaju žrtve. Istraživanja su pokazala da se deca razvedenih roditelja u partnerskim odnosima ponašaju slično i da se na kraju uglavnom  razvedu. Takođe , današnja omladina mnogo kasnije ulazi u brak, a kao razlog navode  finansijsku sigurnost, dok psihoterapeuti, ipak smatraju da se mladi boje da iz udobnog života krenu u nepoznatno.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja