Tribina „Njegoš – viteški vladar Crne Gore i pesnik kosovskog zaveta“

25/05/2017

Tribina istoričara Milovana Balabana „Njegoš – viteški vladar Crne Gore i pesnik kosovskog zaveta“, biće održana u petak 26. maja sa početkom u 17:30 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Gost tribine biće Fata Eganović, diplomirani filolog, pesnik, esejista i književni kritičar.

Na tribini će biti reči o ličnosti, poeziji i vremenu u kom je živeo pustinjak cetinjski Petar II Petrović Njegoš. Vladika Rade bio je pesnik, mislilac, filozof, monah, duhovni i svetovni vladar Crne Gore i nadahnuti tumač kosovskog zaveta – centralnog nerva duhovno-istorijske vertikale srpskoga naroda. O noponovljivom, magičnom i mističnom liku Njegoša teško je pričati u savremenim misaonim formama. Ukoliko neko pretenduje da bude koliko toliko veran tumač Njegošev, njegova beseda o pesniku-vladaru crnogorskom treba da dobije svešteni karakter, da bude nalik na himnu, da ima gotovo karakter žitija, da sagledava vreme iz perspektive večnosti. Jer takav je bio vladika Rade, čovek koji se trudio da sagledava sve iz kosmičke perspektive večnosti, ali je upravo zbog toga bio aktivni delatnik i mudri tumač svog vremena (ali i onog pre njega kao i načela koja važe u svim vremenima) i veliki vladar svoje male države.

Iako širinom, dubinom i visinom nedostižan svojim savremenicima, kao i nama njegovim duhovnim potomcima, vladika Rade je i danas aktuelan, a njegova aktuelnost i poučnost za našu generaciju biće akcentovana na tribini. Štaviše, Njegoš je danas možda najaktuelniji i najpotrebniji, jer posmatrajući njega i saživljujući se sa njegovim odnosom prema narodnom predanju, koje je u njemu utisnulo neizbrisivi pečat žudnje za slobodom zlatnom, današnjim generacijama često nerazumljivom ali preko potrebnom, najviše možemo naučiti.

Sa druge strane aktuelnost, ali i autentičnost vladike Petra II postaje jasnija kada posmatramo pesnikov odnos prema svetu oko njega, kako svetu kao „kontroverznom“ hramu Božijem datom čoveku da njime gospodari, tako i svetu koji čine susedni narodi, često (kako nekad tako i danas) upregnuti u interese dominantnih svetskih sila na istoku i zapadu. U Njegoševo vreme svetskih sila poput Osmanlijskog carstva i moćnih zapadnih država, prema kojima je svoj stav pesnik izrekao kroz reči Vladike Danila, Vojvode Draška i drugih junaka „Gorskog vijenca“.

Na tribini će biti stavljen akcenat upravo na značaju celovite i složene Njegoševe ličnosti. Njegoš pesnik nije jasan bez Njegoša duhovnog i svetovnog vladara. Petar II pravoslavni monah i vladika nije zaokružena ličnost ako ne sagledamo njegov mistično-filozofski vidik najjasnije prikazan u „Luči mikrokozmi“. Možemo slobodno reći da je Njegoš verovatno najupečatljiviji i najsvetliji orijentir pravilnog duhovnog i nacionalnog puta, kako svakog pojedinca tako elite i naroda. On je bio istovremeno i aristokrata i istinski pripadnik svoga malog, stradanjima izmučenog, ali junačkog i ponosnog naroda.

Možda naizgled deluje kao paradoks, ali upravo je kolektivna svest izražene kroz živo kosovsko predanje dalo Njegošu autentičnost i bogatstvo duha koje dostiže najviše, opštečovečanske vrednosti. Zbog toga je Njegoš nacionalni genije koji ima nadnacionalni i univerzalni značaj poput Dostojevskog kod Rusa, Getea kod Nemaca, Šekspira kod Engleza. Na tribini će posebno biti akcentovan fenomen malog naroda iz kog se rađa takav genije, kao i značaj celovitog istorijskog i duhovnog iskustva i predanja koje je sudbonosno učestvovalo u stvaranju ličnosti kakva je bila Njegoševa.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja