Tribina „Kriza u Siriji i globalna nestabilnost“

26/09/2013

tribina kriza u siriji 1U Kulturnom centru Novog Sada je u sredu uveče održana prva u nizu tribina posvećenih aktuelnoj političkoj situaciji u svetu. Pred prepunom salom „Tribine mladih“ o ovoj temi su govorili: istoričar mr Dragomir Anđelković, predsednik organizacije „Forum za odgovornu politiku“, dr Dušan Proroković, osnivač Centra za strateške alternative i dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik na Insisutu za međunarodnu politiku i privredu.

–          Kada se radi o izazivaču rata u Siriji svi znamo da su to Sjedinjene Američke Države, svi znamo da se radi o sili koja je popalila kako rat u Siriji tako i većinu sukoba koji poslednjih dvadeset godina potresaju svet. S Amerikancima je bar stvar jasna, oni ih čak i ne kriju. Oni su još pre 15 godina objavili da im je glavni cilj kontrola nad energetskim izvorima u svetu ili, kada to nije moguće, nad komunikacijama. Nakon poraza koji su doživeli u Gruziji, jer to jeste bio obračun između SAD i Rusije, dakle, nakon toga što nisu preuzeli energetske resurse koje je Rusija nasledila iz SSSR-a, amrička strategija politike putem sile, bila je onemogućena, rekao je mr Dragomir Anđelković i zaključio da se Amerika nakon toga okrenula arapskim zemljama kako bi došla do prevlasti nad njihovim energetskim izvorima.

Dr Dušan Proroković je istakao da je vrlo teško u političkoj teoriji definisati današnji sukob u Siriji. Sukob je počeo kao građanski rat, da bi kasnije postao oružani sukob između nekakvih plaćeničkih formacija koje finansiraju Saudijska Arabija i Katar i regularnih sirijskih vojnih snaga. U međuvremenu, to je postao i međudržavni sukob. Proroković je rekao da je svoje predavanje nazvao „Šta je nama Sirija?“ jer je želeo da protumači kako bi se ovaj sukob mogao reflektovati na Srbiju i Balkan uopšte.

Dr Dragan Petrović je na samom početku izlaganja istakao da je Bliski istok, zajedno sa Balkanom, bio središte svih civilizacija od Antike do danas. Obrazložio je zašto su upravo Sirija i Liban kroz istoriju, a naročito u događajima za vreme i posle Drugog svetskog rata bile zemlje za koje su bile zainteresovane sve svetske sile.

Na pitanje iz publike: Koji stav Srbija treba da zauzme s obzirom na iznetu geopolitičku situaciju i da li ima alternativu da zauzme neki drugi stav u odnosu na sadašnji, Anđelković je odgovrio da ne može imati radikalno drugačiji stav, ali može da razvija odnose sa drugim zemljama, a prof. Proroković je zaključio da „Naša Vlada prati sve odluke Saveta EU, ali još nije među 44 države koje su podržale intervenciju u Siriju, dok Crna Gora jeste“.

Iz publike se javio i pozdravio prisutne Sirijac hrišćanske veroispovesti koji je došao na predavanje sa svojim zsunarodnikom, ali muslimanske veroispovesti. Izrazio je oduševljenje predavanjem i dodao da je danas u odnosu na prethodne decenije mali broj hrišćana u Siriji. Po njegovom mišljenju, SAD će u roku od mesec dana bombardovati Siriju, a Srbija bi pre Hrvatske ušla u EU da je imala bolji odnos sa Izraelom.

Činjenica da je više od stotinu ljudi posetilo ovu tribinu, kao i to da je dikusija nakon tribine bila zanimljiva i podstaknuta od zainteresovane publike, govori u prilog tome da je tim Kulturnog centra Novog Sada postigao uspeh uvodeći novi ciklus tribina i to upravo o političkim temama. 

 

 

[youtube]http://youtu.be/8PxAx9PfzWo[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/l1GwxOXTUQ8[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/Er18qMRcKqs[/youtube]

Komentari

anna anna

drago mi je da u ovom mom teskom zivotu posle 36 godina provedenih u siriji sam dosla na ovako predavanje da cujem nase akademike,doktore politickih nauka koje imaju isto misljenje i jako su dobro procitali situaciju.nasa zemlja treba da zabrani povratak svih mudjahidin iz pazara i iz svih nasih krajeva koji su otisli da ubijaju i ginu za pare nebojeci se Boga treba zabraniti povratak u zemlju i oduzeti im drzavljanstvo jer mi smo ciste duse ,srbi koje postuju u siriji jako,srbin u siriji znaci junak u bilo kojoj oblasti i koji drzi do svoje vere i oni se ne boje hriscana jer od njega ih glava ne boli i hriscan ne sece glave.zato mi je drago i zahvalni smo sto imamo dobre vrhunske naucnike i koji mogu izvuci nasu zemlju iz krize samo im treba dati priliku,hvala jos jednom,

Dragan Petrović Dragan Petrović

Mišljenja sam takođe da je tribina potpuno uspela. Ovde su dati, što je opet lepo, samo delovi naših uvodnih izlaganja, na šta bih se zahvalio organizatoru. Međutim, kako je snimana cela tribina, mislim da je to bila Novosadska tv i organizator, bilo bi lepo kada bi se makar na ju tube, najveći deo (makar ceo uvodni, jer smo izlagali sva trojica pod deset do petnaest minuta uvodnog izlaganja, a ovde je dato nešto oko pola od toga), stavio. Srdačno i sve najbolje!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja