Tribina „Čekajući dogovor veka: nova faza izraelsko-palestinskog konflikta“

29/05/2019

Tribina „Čekajući dogovor veka: nova faza izraelsko-palestinskog konflikta“, održana je u sredu 29. maja u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović, istoričar.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je da će tokom juna obelodaniti sadržaj tzv. „dogovora veka“ za rešavanje izraelsko-palestinskog konflikta.

Starović se na početku predavanja ukratko osvrnuo na istoriju izraelskog sukoba koji zapravo predstavlja konflikt dva naroda zbog jedne zemlje. Ovaj konflikt dodatno komplikuju veoma udaljeni stavovi dveju strana.

S jedne strane, Izraelci (Jevreji) smatraju da je prostor Palestine njihova stara otadžbina iz koje su proterani u prvom veku nove ere i da imaju puno pravo da se vrate na svoju zemlju koju su pre dve hiljade godina većinski naseljavali.

S druge strane, Palestinci smatraju da uspostavljanje  Izraela 1948. godine i proces naseljavanja cionista predstavlja otimanje njihove zemlje na kojoj su živeli vekovima. Tvrdnje o dominaciji Jevreja u starom veku doživljavaju kao zapadni plan evropskih sila i SAD koje žele da, na račun Arapa, kompenzuju Jevrejima strašne zločine i Holokaust koji su doživeli u Drugom svetskom ratu.

Od kraja 19. i početkom 20. veka na područje Palestine naseljavali su se Jevreji, ali taj proces naseljavanja postaje intenzivniji posle dolaska nacista na vlast u Nemačkoj. Doselilo se na stotine hiljada Jevreja, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Arapa i rezultiralo sve češćim sukobima.

Posle Drugog svetskog rata situacija postaje neodrživa i Britanci 1947. godine donose odluku da se povuku iz Palestine, a problem se prepušta Ujedinjenim nacijama u čijoj komisiji su tada učestvovali i predstavnici Jugoslavije. Objavljen je plan podele na dve države – u jednoj će većinu činiti Jevreji, u drugoj Arapi, a grad Jerusalim stavljen je pod međunarodnu upravu.

Na kraju rata 1949. godine Izrael je zauzeo praktično čitavu teritoriju sa izuzetkom pojasa Gaze, a područje Zapadne obale anektirao je Jordan 1950. godine. U ratu 1967. godine Izrael je okupirao čitavu Zapadnu obalu, pojas Gaze, Golansku visoravan i Sinajsko poluostrvo.

Prvo proglašenje nezavisne Palestine 1988. godine  priznalo je puno država, uključujući i SFRJ. Godine 1993. zaključen je Sporazum iz Osla koji je predviđao postepeno formiranje palestinske države u nekoliko zona. U nekim od tih zona Palestinci bi vršili civilnu, a Izrael vojnu vlast, a u drugim zonama bilo bi obrnuto. Ukupno u 61 odsto teritorije Zapadne obale punu civilnu i vojnu vlast zadržao bi Izrael. Ni taj sporazum nije doneo konačan mir.

„Sporazum veka“ koji Amerikanci najavljuju za jun, predviđa potpisivanje trojnog sporazuma između države Izrael, Palestinske oslobodilačke organizacije i Hamasa. Biće formirana palestinska država pod imenom Nova Palestina na području Zapadne obale i Gaze sa izuzetkom jevrejskih naselja. Izrael će postepeno, u roku od tri godine, oslobađati palestinske zatvorenike. Jerusalim neće biti podeljen i biće prestonica i Izraela i Nove Palestine.

– Slutim da će, s obzirom na dubinu konflikta, ovakav plan biti teško prihvatljiv za obe strane. S druge strane, američkoj administraciji veoma je stalo da za taj plan dobije podršku što većeg dela arapskog sveta – zaključio je Starović.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja