Tesla global forum

09/07/2015

Tesla Global Forum je festival nauke kulture i duhovnosti, koji teži  osvetljavanju Teslinog naučnog rada, života i sistema vrednosti. Ideja je da se kroz rad i učešće mladih ljudi, zbog kojih je prvenstveno Tesla Global Forum osnovan, razviju Tesline ideje u svesti studenata.

Glavni događaj je Tesla Sajber kamp koji se održava u nacionalnom parku “Fruška gora”, u okviru kongresnog centra Andrevlje. Kamp je organizovan tako da podseća na selo, sa šatorima, prijatnom atmosferom i mnoštvom zanimljivog sadržaja.  Organizovana su predavanja tokom celog dana iz oblasti nauke, umetnosti, društva, informacione tehnologije kao i ekologije. Tema ovogodišnjeg Tesla Global Foruma je Antropologija budućnosti. Cilj je da se podstakne ljudsko razmisljanje o budućnosti  i našem uticaju na nju. Manifestacija se odrzava za vreme Teslinog rođendana 10. Jula, kao načina obeležavanja povoda zbog kojeg se mladi ljudi okupljaju u ovom naučnom kampu. Pored niza predavanja i radionica postoji i umetnički program za razonodu i opuštanje učesnika.

Ovogodišnji festival počinje 9. Jula svečanim otvaranjem, sa početkom u 10 časova. Uvodno predavanje održaće Kenet Korum sa temom “Teslina radio frekvencija”.  Za podne je planirano predavanje “Nikola Tesla, naučnik i ličnost” na kojem će se obratiti direktor muzeja Nikole Tesle, dr. Branimir Jovanović. Branimor Jovanović je doktorirao na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu “Teslin doprinos metodologiji istraživanja u mašinstvu”. Bavio se razvojem projekata obnovljivih resursa i popularizacijom “zelene energije” u Srbiji. Osnivač je nevladine organizacije Centar Tesla sa ciljem čuvanja doktrine i istinitosti Teslinih ideja odrzivosti.

Nakon predavanja sledi svečano predstavljenje Virtuelnog muzeja Nikole Tesle, projekta sa ciljem da bude vodič kroz celokupni život i rad poznatog naučnika putem virtuelnog medija. Virtuelni muzej Nikole Tesle ima u sebi različit sadržaj i pokriva veliki broj tema, koje ne obuhvataju samo čisto naučni rad Nikole Tesle, već i mnogobrojne informacije o samom životu Nikole Tesle i njegovim savremenicima, kao i hronološku liniju koja  osim informacija o životu Nikole Tesle sadrži i ključne detalje koji se odnose na očuvanje njegove zaostavštine.

U večernjim časovima, počevši u 18 časova biće održran jednočasovni panel, na kojem će govoriti Nele Karajlić, Vladimir KecmanovicVule Žurić. Nakon ovih predavanja ostatak dana za kampere i predavače ostaje slobodan, za odmor, druženje i upoznavanje.

Program :

Program Manifestacije 07-07-2015 (mail) -  TGF_2015_lat

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja