„Tekst kao svedočanstvo o Raciji; istorija, memoari, fikcija“ – RADIONICA

22/01/2015

Analiza i pristup tekstu kao deo obrazovnog procesa

Click here to read this text in English

  Radionica „Tekst kao svedočanstvo o Raciji; istorija, memoari, fikcija“ autorke i profesorke Gordane Todorić održana je na Tribni mladih Kulturnog centra Novog Sada, na kojoj je osim autorke učestvovao i istoričar Stefan Radojković, koji je činjenicama dopunio njeno izlaganje. Pisana sveodčanstva o prošlosti, istorijska, memoarska i književna počinju da znače tek ako su čitana i promišljena.

  Tako su na drugoj radionici posetioci interaktivno učestvovali i na samom početku dobili tekstove o kojima su razgovarali. Delovi iz knjige Zvonimira Golubovića, Divne Rajs, intervju Lee Ljubibratić, odlomak iz romana „Peščanik“ Danila Kiša i pesma Ružice Galac Popović, samo su neki od tekstova koji su se čitali, a koji su u vezi sa Novosadskom racijom, i onim što se tih dana događalo u Novom Sadu.

  Gordana Todorić, koja je i autor ovih radionica, na zanimljiv način je upoznala posetioce sa tekstom kao dokumentom koji je pomogao u otkrivanju ali i o saznanju kakav je Racija nemili događaj bio. Posetioci, među kojima su bili i učenici novosadskih srednjih škola, mogli su da se upoznaju kako na različite načine da pristupe nekom tekstu, i da tokom njegovog čitanja sagledaju sve karakteristike koje nam domaći izvor nudi.

-Kada danas čitamo ove tekstove znamo da su oni različite prirode i strukture, te im se i na različit način mora prilaziti. Današnje vreme ima prilično složen odnos prema tekstu i tekstocentričnosti kulture. Ono što je za mene primarno je pitanje: Kako obučavamo nekog da pristupi tekstu? – rekla je autorka i dodala da je sam način pristupanja nekom tekstu i njegova analiza deo obrazovnog procesa.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FbQib2rlKHE[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yLqS8YKs3Hk[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja