Тајна чојку човјек је највиша

03/12/2013

Поводом два века од рођења црногорског песника Петра II Петровића Његоша, Прво београдско певачко друштво и глумац Петар Божовић, у Великој сали Културног центра Новог Сада интерпретирали су избор из дела Његошевог спева „Луча микрокозма”. Кроз прво извођење овог дела, новосадска публика имала је прилику да се увери у бриљантност Његошевог стваралаштва, коју су Божовић и Певачко друштво верно пренели.

„Да, свагда ми драги наставниче, српски пјевче небом осијани, задатак је см’јешни људска судба, људски живот сновидјење страшно!”, почео је Петар Божовић „Уводном посветом Сими Милутиновућу-Сарајлији”, измамивши аплауз многобројних посетилаца који су одушевљено и са великом пажњом пратили његово излагање. Колико интересовање је владало за ову представу, најбоље је осликао дугачак ред љубитеља Петра II Петровића Његоша који су пред сам почетак изведбе стрпљиво чекали да набаве карту.

„Човјек изгнат за врата чудествах, он сам собом чудо сочињава; човјек бачен на бурну брежину тајном руком смјелога случаја, сиромашан, без надзиратеља, под влијањем тајнога промисла, он се сјећа прве своје славе, он снијева пресретње блаженство”, наставио је Божовић, уз пратњу певачког друштва, које је под вођством диригенткиње Светлане Вилић, посетиоце Културног центра на тренутке вратило на Ловћен, испред самог Његоша.

Овим наступом, Прво београдско певачко друштво обележило је 160 година постојања, значајан јубилеј који сведочи о њиховој улози у развоју српске културе.
Тим поводом многобројној публици обратио се директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ, који је честитао јубилеј и изразио наду за наставак сарадње институције на чијем је челу, са реномираним певачким друштвом.

„Захваљујем се господину Хаџи Петру Божовићу, Првом београдском певачком друштву и диригенткињи, госпођи Светлани Вилић, што су нас почаствовали овако дивном изведбом Његошеве „Луче микрокозма”. Међутим, оно што сам хтео да истакнем је да ми заправо славимо не један него два историјска догађаја”, рекао је Фајгељ, не кријући одушевљење због великог интересовања за овај комад.

„Луча микрокозма”, прво од три најпознатија Његошева дела, написана је за врло кратко време, далеке 1845. године. „Луча” је мање филозофско сазнање о бићу света, као и свако поетско дело, а више израз самог песниковог бића и његових интелектуалних преокупација. Већи број ставова Његошевог естетичко-филозофског система развијени су баш у делу „Луча микрокозма”. То је израз његовог унутрашњег света, а преко њега и израз стварности у којој је тај свет настао. 
И ако на изглед класицистички спев, „Луча микрокозма” је у суштини романтичарско, изразито субјективно дело у којој песник преноси властите, емоционалне и животне драме. 

Новосађани који су видели ово извођење нису крили позитивне утиске, и поносно су препричавали оно што су доживели, излазећи „са Ловћена” на хладне новосадске улице.

Фото: Ана Јовичић

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pM6PpCBgSOQ[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ICC1xwnvAPA[/youtube]

 

Коментари

Veljko Živković Veljko Živković

Луча микрокозма дело Владике Петра II Петровића Његоша у извођењу Петра Божовића била је много одлична! Лик и стихове Владике Петра II Петрвовића Његоша дочарао је наш познати глумац Петар Божовић у извођењу дела Луча микрокозма!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања