Svi na istom zadatku – kandidaturi da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture

16/12/2013

Koliko je priprema bitna i koliko vodi ka pozitivnim ishodima i uspesima pokazao je Organizacioni odbor i tim za realizaciju inicijative da se grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Njihov Godišnji izveštaj o radu, aktivnostima i promocijama, kao i Akcioni plan za prvu polovinu 2014. godine, predstavljen je danas u Svečanoj sali Gradske kuće uz prisustvo članova OO EPK, predstavnika institucija kulture, radnih grupa koje učestvuju u realizaciji projekta, kao i u prisustvu novinara. 

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, jedan od članova Organizacionog odbora EPK, obratio se prisutnima, izrazivši zahvalnost na doprinosu i pomoći koje je pružio tim i pokazao spremnost ka daljem radu za kanditaturu našeg grada.

-Želim da se zajedno izborimo za naš grad. Ovo nije stranačko pitanje, već pitanje Grada i Pokrajine, rekao je Vučević, naglašivši da je ovogodišnji rezultat pozitivan, ali da tek predstoji naporan rad kako bi Novi Sad postao kandidat.

Predstavljeni su konkretni koraci koji su odrađeni u ovoj godini, tačnije od konstituisanja novog Organizacionog odbora koji od februara ove godine radi u proširenom sastavu. Predsednik organizacionog odbora, dr Andrej Fajgelj prisutnima je izložio šta je sve urađeno u proteklih godinu dana kako bi naš grad postao kandidat za Evropsku prestonicu kulture.

-Mi smo ovu godinu posvetili temeljnim pripremama što je svakako najvažnije za uspešnu realizaciju svakog projekta. Temeljne pripreme podrazumevale su i uključivanje predstavnika svih nivoa vlasti u Organizacioni odbor, dakle, i gradskih i pokrajinskih i republičkih, a zatim i stručnih konsultanata kao što je gospodin Peter Langer. Na samom početku rada smo organizovali jednodnevni seminar koji je upravo ovde u Gradskoj kući održao stručni tim iz Maribora, dakle grada koji jeste već bio Evropska prestonica kulture. Kasnije smo se susretali i sa drugim predstavnicima gradova koji su poneli tu značajnu titulu, ali i sa onima koji se jesu kandidovali, ali nisu to postali kako bismo sabrali razna iskustva i kako bismo učili na tuđim greškama. Organizacioni odbor i tim osmislili su i realizovali niz projekata usmerenih ka dobijanju podrške šire javnosti, rekao je dr Andrej Fajgelj, predsednika OO EPK u svom današnjem izlaganju. Fajgelj je posebno istakao da je rađeno na nekoliko nivoa i da je posebna pažnja posvećena participativnosti jer je upravo ona jedan od temelja za dobijanje kandidature.

-U tom smislu, mi smo za samo nekoliko meseci rada uspeli da kroz projekte “Moj kraj” i druge, uključimo veliki broj sugrađana da i sami učestvuju, a svakodnevno radimo na tome da predstavnici svih institucija, naročito kulturnih, prihvate da je ovaj projekat misija svih nas. Poziv uvek upućujemo svima jer ovo je naš zajednički zadatak, on je iznad svih podela po bilo kojoj osnovi: profesionalnoj, starosnoj, partijskoj i drugim. S toga je i osmišljen slogan: “Budimo svi tim za Evropsku prestonicu kulture!”

Koliko truda i rada zahteva ovakav projekat predočio je na današnjoj javnoj prezentaciji Mitja Čander, član ekspertskog tima EPK, jedan od stručnjaka koji je uspeo da Maribor ponese ovu titulu, rekavši da je ovakva vrsta projekta najveća u oblasti kulture u Evropi.

-Ovo nije samo festival eminentnih događaja, već se radi o veoma značajnom kulturnom doprinosu za grad. Iduća godina biće ključna za nas i naš rad na ovom projektu, a ono što je najbitnije je da sve gradske strukture, a ne samo kulturne, shvate potencijal svega ovoga, rekao je Čander.

Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, takođe je i član Organizacionog odbora inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture, danas je novinarima istakao važnost saradnje svih političkih struktura na ovom važnom projektu. “Kandidatura nije važna samo za grad Novi Sad, ili samo za Vojvodinu. Ukoliko Novi Sad dobije ovu titulu 2020. godine, to će biti najvažniji projekat i za celu zemlju. To će biti izuzetna prilika da čitavoj Evropi, kroz različite aktivnosti koje traju tokom cele jedne godine, pokažemo koliko bogatstvo različitosti ovde negujemo jer smo zaista specifični i jedinstveni po tome što na ovom prostoru žive pripadnici 26 nacija, istakao je Grujić.

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NmmEuDgNS8E[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BXfYWRrq7QM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZZmW-oeuFuo[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m5q3Bcw0vYA[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja