Svečano počeo 46. INFANT

25/06/2019

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, 46. po redu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, večeras, 25. juna 2019. godine, svečano je otvoren na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

Pod sloganom „U potrazi za ljudskošću”, do 2. jula novosadska publika imaće priliku da pogleda 15 predstava po izboru selektorke Sanje Krsmanović Tasić u izvođenju teatarskih trupa iz osam zemalja (Nemačka, Palestina, Južne Koreja, Češka, Italija, Švajcarska, Francuska i Srbija).

   Festival je otvorila Rita Gobi izrazivši zadovoljstvo što je članica žirija ovogodišnjeg INFANT-a.

Srećna sam što stojim ovde, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu gde sam prvi put zaigrala. Prošle godine bila sam učesnica festivala, a sada ću da budem publika. Uživajte u svakom koraku, svakom pokretu i rečenici – poručila je Rita Gobi i proglasila INFANT otvorenim.

U nastavku večeri, publika je imala priliku da uživa u performansu „Bes“ plesne kompanijeTula Limnejos” iz Nemačke. Bes” je komad o šoku i protestu. On nas vodi u svet kontradikcija u kojem se duboko oseća nemir.

Suptilno vibrirajuće koreografsko prizivanje pomalo grozničavog usijanja – utelovljenje egzistencijalnog trenja, otvaranje rane, gomilanje gneva. Ples pokrenut onim što nas tera da zastanemo i razmislimo, da se naljutimo, razdvojimo ili ujedinimo.

Srbiju će na 46. INFANT-u predstavljati Reflektor teatar sa dokumentarnom predstavama „Smrt Fašizmu!O ribarima i slobodi“, Pošto gvožđe Bertolda Brehta (Fakultet dramskih umetnosti) i „Emigranti“ (Tri groša).

Zatim, u saradnji sa fondacijom  Matera (Italija) i prestonicom kulture za 2019. godinu, biće odigrana predstava „Ljudska sramota“.

Narednih dana ovogodišnjeg INFANT-a odigraće se predstave: „Srebrni nož“ i „Greška pri sletanju“ Goblin partija iz Južne Koreje, „Kar“ Fekete seretlekaiz Češke, „Severna strana“ An lu pur loma iz Francuske, komad „Enheduana“ umetnice Aštar Mualem iz Palestine i „Romeo, Romeo, Romeo“ Džošue Montena iz Švajcarske.

Svi performansi izvodiće se u Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i na više otvorenih lokacija.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja