Свечано отварање манифестације „1150“

30/05/2013

Змај Јовина улица ових дана је велика азбука на отвореном, а слова која се вијоре на заставама део су програма Културног центра Новог Сада који се ових дана прикључио обележавању 1.150 година од почетка мисије Ћирила и Методија – најзаслужнијих за писменост словенских народа. Манифестација „1150” свечано је отворена у Туристичкој организацији Новог Сада, а на отварању је говорио заменик председника Скупштине града Мирослав Илић. Он је казао да се на овај начин истиче значај писане речи као споне која повезује људе кроз време.

– Култура словенске писмености траје већ 1150 година. На њеним темељима настала су славна дела српске средњовековне и нововековне књижевности којом си били одушевљени Гете, браћа Грим, Енрико Паци и многи други. Чување и развој националне културе је најсигурнији пут ка изградњи самопоштовања – рекао је Илић. Истом приликом додељене су награде ученицима основних и средњих школа за ликовне и литерарне радове о мисији Ћирила и Методија и словенске писмености. Изабрани радови представљени су на изложби у ТОНС-у, а најбоље литерарне објавиће лист “Дневник”.

На Тргу слободе постављени су велики тродименизионални бројеви 1150 на којима су суграђани могли да остављају поруке, а испред ТОНС-а су уприличене радионице лепог писања – калиграфије у којима су навише уживали млади Новосађани и Новосађанке. Поред тога, Нови Сад у сарадњи с Нижњим Новгородом организовао је Фестивал словенске писмености у част Ћирила и Методија, који је свечано отворен прошле недеље у Католичкој порти, а трајаће до сутра. У оквиру фестивала, делегација Нижњег Новгорода посетила је Матицу српску, а у храму Светог Кирила и Методија одржана је литургија поводом славе овог храма.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VrESbYF0LFE[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања